Åsa Fornander: Därför ska du dansa!

Åsa Fornander är inte bara en fenomenal dansare, hon är också en konceptutvecklare av rang. Vi fick en pratstund med mamman till AfHo om det hon älskar allra mest: dans!
SATS
Pass
Våra medlemmar

I 12 år har vår egen "Dancing Queen" Åsa Fornander varit instruktör på SATS. Under den tiden har hon också tagit fram egna koncept, utbildat hundratals instruktörer och arrangerat dans- och träningsresor till New York.  

Hej Åsa! Vad är det som är så roligt med att dansa?

- Dans är det bästa som finns. Att bara få sätta på musik och köra på känsla. Jag blir glad i hela kroppen av att dansa! Det är många som säger till mig att det är den bästa typen av träning, för de har så roligt att de inte ens reflekterar över att de tränar! Mot slutet av passet märker det av det dock, då tröttheten faller på, haha.

Vad är det som händer i kroppen när vi dansar?

- Det beror på vilken dans man utövar och hur passet är upplagd, men dans är konditionsträning, teknik, kroppskontroll och hållning. Det är inte heller för intet som dans används som terapiform. Det finns ganska mycket forskning som stödjer att det motverkar depression, ångest, stress och koncentrationssvårigheter. Dansen är helt enkelt ”healande”. Det i kombination med endorfinerna som sprutar tack vare rörelsen och musiken gör dansen oslagbar.

Vad kan man vänta sig för resultat av dansträning?

- Det är såklart beroende på hur passet är upplagt, men de flesta dansträningspassen är bra konditionsträning, vilket ger dig ett bättre flås. Sen involverar du hela kroppen när du dansar så det blir ganska mycket coreträning och kroppskontroll vilket gynnar all annan träning också.

En dansares kropp är känd för att vara slank och snygg - kan man vänta sig det av att dansa?

- Du blir definitivt vältränad av att dansa, men jag tror framför allt att det är genetiken som spelar in. Dans ger dig en bra självkänsla och hållning, men professionella dansare, i synnerhet balettdansöser, få ofta jobb beroende på kroppstyp. Sen så är det klart att träningen förstärker genetiken. Dansare har ofta starka och väldigt atletiska kroppar.

Är det någonsin för sent att lära sig dansa?

- Nej. Absolut inte. Det är alla åldrar som dansar och sen beror det ju på vilket mål man har med dansen. Det är aldrig försent att börja dansa för att ha kul, må bra och för att träna.

Hur tar man som nybörjare första steget i ni dansvärlden?

- Antingen så bokar man bara in sig på ett pass direkt eller om man vill förbereda sig lite mer kan man kolla in Online-passen hemma. Det finns flera pass där att smygträna på och de kan ge dig en känsla av vad som väntar och göra det lättare för dig att bestämma vad som passar dig bäst.

Är Streetdance mer avancerad än annan dans?

- Nej, men stilen är ju lite annorlunda om du jämför med de vanliga fitnessdanspassen, och det kanske gör att det upplevs som svårare.Om du aldrig varit på ett sådant pass tidigare, så kan det kännas som om alla andra snappar upp koreografin direkt och att du hamnar på efterkälken.

Vad är det viktigaste att tänka på som ny på ett pass?

- Jag skulle säga att takten och rytmiken är viktigast. Det är viktigt att alla rör sig någorlunda samtidigt i rummet. Om man gör stegen rätt men i fel takt blir det inte harmoniskt i salen, vilket stör och stressar både instruktörer och deltagare. Det blir också en större risk för att man dansar in i varandra och gör sig illa.

Var i salen bör man placera sig som nybörjare?

- Någonstans i mitten. Främre raden kan göra att du känner press på att hänga med. Längst bak ser du instruktören för dåligt. Det är viktigt att se instruktören och ha några andra framför dig som du kan följa.

Vad ska man ha på sig?

- Bekväma kläder! Det finns ingen klädkod som säger vad du ska ha på dig. Tighta eller lösa kläder, det är upp till dig. Bra dämpning på skorna är bra, undvik löpskor. Vissa danspass, till exempel jazz, kan du köra barfota. Det gör att du träna upp rörlighet i fötterna och få in lite mer styrka och balans. I Streetdance och AfHo är det skönt med skor, då man trycker ifrån mycket och kanske hoppar. Det kan ju också hända att man trampar på varandras fötter och då är det ju skönt att ha skor såklart.

Finns det pass på SATS som vänder sig till mer erfarna dansare?

- Streetdance och Jazz är lite mer avancerade och en roligare utmaning för dig med mer dansvana. Men alla danspass går att lägga på din egen nivå. Då gäller det att ta ut detaljerna i rörelserna och toppa tekniken. Är man en erfaren dansare så vet man ofta hur man ska växla upp för att få en utmaning. Sen kan man alltid testa sig fram och välja att dansa med den instruktör vars stil och nivå passar dig bäst.  

Om man börjar med en dansform är det lättare att lära sig en annan också sen?

- Om man har dansen i sig är det lättare att snappa upp rytmen och koreografin i flera dansformer. Med kroppskontroll, en känsla för musik och att lära sig koreografi kan du komma långt. Precis som att du tränar i gymmet, tränar du upp förmågan att ta in steg.

Hur ser skillnaderna ut mellan de olika danspassen på SATS?

- Zumba har gjort ett grymt jobb i att fånga upp de som kanske inte tycker så mycket om att träna och inte testat på gruppträning. Jag skulle klassa Zumba som ett nybörjarpass. Där jobbar man låt för låt så du behöver inte komma ihåg så långa koreografier.

I Streetdance bygger man istället ihop längre koreografi att komma ihåg.  Jag kör samma koreografi i fyra veckor till en och samma låt innan jag byter jag ut hela kombinationen och låten. Andra instruktörer kanske håller samma koreografi längre eller byter ut delar av den.

Dance Aerobics och Dance Step är mer intensitet än koreografi. De är träningspass som ger lite högre puls och kondition än de andra som fokuserar mer på dansen.

Hur skapas koreografierna till de olika passen?

- Det är lite olika - men för AfHo exempelvis, får instruktörerna en film med en lång koreografi för dem att sätta ihop till ett pass. Det gör att du som deltagare kommer känna igen rörelserna men inte få ett identiskt pass oavsett träningscenter och instruktör.

För Les Mills produkter, exempelvis BodyJam, är koreografin exakt likadan i tre månader oavsett vem som leder passet. Om du som instruktör kör ett eget ”freestyle-pass” så sätter du ihop det själv. Jag brukar göra en koreografi efter en låt, men det är upp till var och en.

Vad finns det för danspass online på SATS?

- Det finns AfHo, streetdance, Latin och Barre räknas också till danspassen.

Vad är Barre?

- Barre är träning med balettstänger. Det är en blandning av balett, pilates och funktionell träning. Man jobbar inte efter en koreografi där, utan mer träning för dansare. Barre har blivit jättestort de senaste åren, det är en riktigt het trendklass som föddes i USA.

Sen finns Barre Toning att välja bland också. Vad är skillnaden mellan Barre och Barre toning?

- Barre Toning är Det är 30 minuters-formatet. Under passet står du också vid balsettstången men använder även hantlar och är mer inriktad på styrka.

Du står bakom konceptet AfHo? Hur fick du in konceptet på SATS?

- Det är så kul att AfHo finns på SATS! Konceptet hade funnits i circa två år innan SATS tog in det i sitt utbud. Vi hade en ganska lång dialog om det, men till slut så gick det igenom och då körde vi utbildningar med instruktörer i Sverige, Norge och Finland. Sen körde passen igång från och med januari 2016.

Vad är viktigt att tänka på för att undvika skador när man dansar?

- Det är viktigt att träna smart. Hur kul det än är att gå på koreografipass så är det bra att komplettera det med stärkande träning såsom Barre, pilates, yoga eller styrketräning i gymmet.

Vad finns det för fördelar med att styrketräna som dansare?

- Det är alltid bra att träna upp det som kroppen behöver stärka och som gynnar det som man gillar att ägna sig åt, i detta fall dans. Flera dansformer kräver stark rygg och starka ben, så då är det bra att komplettera dansträningen med sådan styrketräning.

Vad är det bästa med att vara dansinstruktör på SATS?

- Det är så roligt att gå in och leda en stor grupp människor. Det kan vara alltifrån karriäristen till den föräldralediga till studenten - det spelar ingen roll i danssalen. Alla är där på samma villkor i träningskläder för att dansa, svettas och ha väldigt roligt ihop till musik. Slippa allt annat en liten stund. Det är väldigt tacksamt och otroligt kul!