Kan yoga påverka hur vi åldras?

Blir vi unga av att yoga? Forskning visar att andningsövningar, yoga och meditation kan bidra till att sakta ner åldrandeprocessen.
SATS
Pass
Träning

De flesta av oss vet att träning, kost och sömn påverkar hur vi åldras. Men för att verkligen förstå hur processen ser ut måste vi dyka djupt in i kroppen – ända in i vårt DNA.

Vad är Telomerer?

Telomerer är områden med upprepande DNA som inte innehåller någon information. De sitter ytterst på varje kromosom och blir kortare varje gång cellerna delas. Precis som generna består de av molekyler som fungerar i par. Människor börjar med elva tusen par i genomsnitt vid födseln och slutar med mindre än fyra tusen när vi dör. Cellen kan motverka förkortningen av telomererna med hjälp av enzymet telomeras.

Källa: Wikipedia

Telomererna

Telomererna kan jämföras med plaständarna på skosnören eftersom de förhindrar att kromosomändarna fransar sig. Telomerer är små strukturer längst ut på kromosomerna och de är den del av DNA som är relaterade till åldrandet. Varje gång en cell delar sig blir telomererna kortare. Ju äldre vi blir, desto kortare blir de alltså.

­– Telomererna förkortas vid normalt åldrande, men det är svårt att säga om det är kortare telomerer som orsakar åldrandet eller om kortare telomerer är en följd av åldrandet, säger Helge Klungland, professor i genetik vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet.

Kopplade till sjukdom

Det är dokumenterat att stress, rökning, dålig kost och brist på motion kan leda till snabbare förkortning av telomererna.

– Dessutom är det visat att det finns en koppling mellan korta telomerer och vissa sjukdomar, säger Klungland.

Enligt Elissa Epel, professor i psykiatri vid University of California, kan telomerernas längd vara en indikation på hur sårbara vi är för att drabbas av stroke, vissa typer av cancer och hjärtsjukdomar.

Den goda nyheten är att forskningen antyder att det är möjligt att vända på utvecklingen genom livsstilsförändringar. Studier som har gjorts de senaste åren har visat att yoga och meditation kombinerat med god kost kan påverka telomererna.

Telomererna blev längre

I en studie utförd av University of California och Preventive Medicine Research Institute undersöktes telomererna hos män med något aggressiv prostatacancer. Under en femårsperiod promenerade försökspersonerna 30 minuter varje dag. De åt mycket frukt och grönsaker, fullkornsprodukter och mat med låg fetthalt. De deltog i gruppdiskussioner för att stärka sina sociala relationer, medan stressreduceringen sköttes med andningsövningar, yoga och meditation.

Resultatet visade att telomerernas längd bland försökspersonerna på fem år ökade med tio procent. Männen i kontrollgruppen hade samma sjukdom men gjorde inga livsstilsförändringar. För deras del minskade telomerernas längd med tre procent.

Påverkas av stress

Det har också visat sig att personer med stress eller depression har kortare telomerer. I en studie av Universitetet i Tromsø och Umeå universitet studerade forskarna 91 patienter med klinisk depression och 425 med kronisk stress. Genom att jämföra telomerlängden såg de en väsentlig skillnad mellan kontrollgruppen och de med depression och kronisk stress.

Förklaringen är att produktionen av hormonet kortisol ökar när vi är stressade. Kortisol hämmar cellernas förmåga att aktivera enzymet telomeras, som sköter reparation och underhåll av telomerernas längd.

Om vi stressar ner ökar telomerasnivån i cellerna. Enligt den Nobelprisvinnande forskaren Elizabeth Blackburn kan så lite som fyra till sex veckors regelbunden mindfulness, öka telomerasnivåerna med upp till 30 procent.  

Kan vi alltså påverka vårt DNA?

Även om forskningen tyder på att vi kan påverka telomerlängden genom livsstilsval, är det viktigt att understryka att det finns många faktorer som bidrar till människors livslängd – både genetiska och miljömässiga. Därför finns det ingen ”checklista” för vad som krävs om man ska utveckla och bevara långa telomerer.

– Hade vi haft ett svar på detta, hade det kanske varit lite som att hitta ungdomens källa, säger Klungland.

Medan vetenskapen fortsätter att söka efter ungdomens källa och forskarna ständigt gör nya upptäckter om hur cellerna i kroppen åldras, kan vi ta fasta på vad vi redan vet: Stress förkortar telomererna, vilket bidrar till att åldrandeprocessen sätter igång. Genom att lära sig att hantera stress, till exempel med andningsövningar, yoga och meditation, har vi tagit ett steg i rätt riktning.

Är du nyfiken på yoga men osäker på vart du ska börja? Här hittar du våra bästa pass för att starta din yogaresa