5 anledningar: därför ska du börja med yoga!

Är du en av dem som går och funderar på det här med yoga – men känner dig skeptiskt eller inte riktigt vet var du ska börja? Här har du fem goda anledningar att ta steget ut i yogans värld -en gång för alla!
Tiril Elstad
Pass
Träning

 1. Styrka

Nu är det bevisat. De dynamiska formerna av yoga gör dig starkare (1). Studierna har tittat på både ben- och muskelstyrka hos den yngre och äldre populationen. Styrka är viktig för att få ett friskt skelett, för att stabilisera leder och undvika skador. Styrketräning ger dessutom en känsla av välbefinnande - och förbränner extra fettreserver.

Om du vill ha större muskelmassa visar forskningen att ren styrketräning är mer effektivt (2). Fördelen med yoga är att du tränar hela kroppen – testa själv och upptäck att du får träningsvärk i muskler du inte trodde fanns!

Testa Yoga på SATS

Vi erbjuder flera olika former av yoga med en gemensam nämnare: du mår alltid bättre efter ett yogapass än före! Som medlem kan du testa yoga-klasser kostnadsfritt fram till 30 november. (Gäller ej HiYoga)

2. Balans

Forskningen visar att yoga ger bättre balans (3). Men vad ska vi ha det till,  egentligen? Balans är vår förmåga att hålla kroppen upprätt mot tyngdkraften och skiftande utgångspunkt utan att falla. Våra sinnen hjälper oss med det: hörsel, syn, balansorganet i örat och små receptorer i muskler och skelett ger hela tiden rapporter till huvudet som bestämmer hur vi ska aktivera musklerna.

Har du dålig balans kan du lättare få skador. Vårt grannland Norge ligger i världstoppen över höftbensbrott. Det orsakar inte bara mycket lidande utan kostar också samhället enorma resurser (4).

3. Flexibilitet

I yoga gör du många övningar som sträcker olika vävnader i kroppen. Det är därför ingen överraskning att forskarna har dragit slutsatsen att yoga ger bättre rörlighet (5).

Om du vill töja bindväven och få ökad cirkulation i muskelfasciorna bör du hålla yogaställningarna under en längre tid. Det gör du i Yin Yoga, som är en lugn och ”kall” form av yoga. Musklernas längd tänjs däremot på kortare tid i Ashtanga, Vinyasa, Jivamukti eller Hatha yoga.

4. Minskad stress

I en vardag som hela tiden kräver snabba puckar och beslut är det lätt att bli stressad. Av stress är det många som blir slitna och trötta, andra lider av ångest och depression. Den gemensamma nämnaren är att vardagens utmaningar överstiger din förmåga att hantera dem. Då kan det vara skönt att veta att yoga kan hjälpa.

Studier påvisar att yoga reducerar adrenalinnivåerna i kroppen (6). Adrenalin är ett hormon som frigörs när vi behöver extra beredskap, exempelvis vid ökad hjärtfrekvens och mer blod till musklerna. Därför kallas det ”fight-or-flight”-ämnet och är ett objektivt mått på stress.

Resultatet stöds genom försök som använder subjektiva frågemallar för att mäta effekten av yoga på stress (7).

5. Fokus

Distraktion är koncentrationens fiende. I yoga lär vi oss handskas med distraktioner – både externa, såsom ljud och fysiska smärtor och interna, som vandrande tankar.

Dessutom tränar du på närvaro – att vara här och nu. Som människa vandrar tankarna hela tiden till det förflutna, till framtiden eller till att analysera nuet. Med meditation blir du bättre på att observera att tankarna är på villovägar, så att du kan gå tillbaka till uppgiften du har framför dig.

Det är inte så konstigt att forskningen ger stöd åt detta – yoga ger bättre koncentration, uppmärksamhet, informationsbearbetning och minne, och har visat sig öka dina akademiska prestationer (8).

Vill du prova nu?

Yoga gör dig starkare, mjukare, mer koncentrerad, mindre stressad och mer balanserad – är de anledningar nog att testa? 

Är du nyfiken på yoga men osäker på vart du ska börja? Här hittar du våra bästa pass för att starta din yogaresa.