Träningsvärk - bra eller dåligt?
Inte ens forskarna är helt överens om vad träningsvärk är för något. Det går dock att definiera vilken typ av belastning som skapar träningsvärk. När muskeln förlängs under belastning, kallas det en excentrisk rörelse. Att bromsa en rörelse, som när vi springer i nedförsbackar eller sänker ner ett par hantlar i en bicepscurl är alltså det som gör att vi får träningsvärk.
Man hör ofta att själva värken beror på att musklerna skadas men också här finns det olika teorier. Vissa menar att det beror på mjölksyran i muskeln, andra menar att det är skador i muskelcellernas cellmembran. Inflammation i muskeln är också en teori. På senare tid har det också spekulerats i om träningsvärken egentligen är en kännbar förstärkning av muskeln. I så fall kan den ses som en signal på att kroppen förbereder sig för mer träning.
Träningsvärken kommer aldrig direkt efter ett pass, då är det muskeltrötthet som känns, men efter ett dygn börjar det hända grejer och efter två dygn känns det ordentligt. Sedan börjar värken avta så smått och är oftast helt borta efter 72 timmar.
Tränar du med träningsvärk brukar den försvinna under passets gång, blodcirkulationen sätter i gång och du är inte lika stel. Men efter passet är värken tillbaka igen. Massage kan kännas skönt, det ökar blodcirkulationen. Många tycker också att lättare stretching och is lindrar värken.
Uppvärmningen är viktig eftersom det smörjer lederna, cirkulationen ökar och syretransporten till musklerna förbättras. Det gör att risken för skador minskar och träningsvärk förebyggs. Nedvarvning kan också minska träningsvärken, det kan räcka med att jogga eller gå i lugnt tempo i fem minuter.
Läs även: Styrketräning - den ultimata guiden
Råd och tips
Gå inte ut för hårt om du inte tränat på länge. Satsa på en mjukstart. Träningsvärk är inte farligt men kan kännas jobbigt dagen efter.
Öka aktivitetsgraden succesivt.
Vänta med hård träning tills träningsvärken har lugnat ner sig. Lugn fysisk aktivitet som promenader, yoga och pilates kan få värken att lätta.
Tänk på att träningsvärken är ett tecken på att musklerna förstärks och anpassar sig. På så sätt förbereder sig kroppen för att klara mer träning.
Bromsande rörelser ger mest träningsvärk. Löpning nedför en backe eller att spela badminton ger mer träningsvärk än exempel vanlig löpning eller spinning.
Värm upp och varva ned vid varje träningstillfälle för att förebygga träningsvärk och eventuella skador.
Gör inte något som gör ont. Om du upplever smärta under träningen så handlar det inte om träningsvärk, utan snarare om någon form av sträckning eller annan skada.