Styrketräning - den bortglömda hälsorekommendationen

Visste du att WHO och Folkhälsomyndigheten rekommenderar styrketräning minst två gånger veckan? Det har din kropp massor att vinna på!
SATS
Pass
Träning

Den dolda rekommendationen

Du har antagligen hört talas om att vuxna rekommenderas att träna minst 150 minuter i veckan? Något som är mindre känt för de flesta är att det även rekommenderas två styrketräningspass i veckan.

Alla vuxna från 18 år och uppåt bör vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka. Aktivitet av måttlig och hög intensitet kan även kombineras. Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst 10 minuter.

Styrketräning kan med andra ord antingen inkluderas i de rekommenderade 150 minuterna, eller tränas utöver det för dig som är ute efter ännu större hälsofördelar.

DÄRFÖR ÄR STYRKETRÄNING BRA FÖR ALLA ÅLDRAR

Styrketräning rekommenderas för vuxna i alla åldrar. Studier visar att andelen muskelmassa i kroppen minskar ju äldre vi blir, och med styrketräning går det att motverka. Ju äldre vi blir, desto viktigare blir det alltså att hålla igång för en stark kropp.  Förutom att vi blir starka kan styrketräning även bidra till bättre koordination och balans. Mats Sunebeck, PT Manager på SATS Sverige, är tydlig i sin rekommendation:

Om alla hade upplevt vilka fysiska fördelar en stark kropp kan ge i vardagen, skulle alla prioritera styrketräning. Det finns så många hälsofördelar man kan ta del av genom att träna de stora muskelgrupperna! Många rör inte på sig tillräckligt, och självklart är det så att en kropp som sitter stilla på en kontorsstol hela dagarna behöver komplettera med både styrka och uthållighet.

De okända fördelarna med styrketräning

Många förknippar fortfarande styrketräning med extremt tunga vikter, styrkelyft och maxtester. Självklart kommer styrketräning att göra dig starkare och få musklerna att växa. Men styrketräning har även många positiva effekter gällande kondition, blodsocker, förebyggande av benskörhet, motverkande av depression och ångest samt att det bidrar till att vi kan hantera vardagen bättre och får bättre livskvalitet.

När du tränar stora muskelgrupper, som dina ben, ökar du också din förbränning. På så sätt kommer styrketräning också att påverka ditt midjemått, vilket är viktigt för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Detta borde ska ingå i ditt styrkeprogram

Enligt Folkhälsomyndigheten bör ett styrkeprogram innehålla övningar för de stora muskelgrupperna, såsom ben, armar, core, axlar och rygg. Att träna upp styrkan i benen, som är den största muskelgruppen, påverkar också din hållning.

Om du inte har erfarenhet av styrketräning sedan tidigare, eller vill lära dig ännu mer om hur du får ut maximalt av din styrketräning, kan du få hjälp av oss på SATS. En personlig tränare kommer att ge dig ett skräddarsytt träningsprogram där du får hjälp att utföra övningarna korrekt, och tillsammans jobbar ni mot dina mål med träningen.

Fem anledningar att börja styrketräna

  1. Du förlorar inte muskelmassa. Styrketräning är det enda du kan göra för att öka muskelmassan i kroppen.

  2. Genom att styrketräna viktiga muskelgrupper minskar du risken för skador. Du behöver inte lyfta för tungt eller göra avancerade övningar under ditt träningspass.

  3. Du bidrar till att motverka skelett-och muskelsjukdomar.

  4. Du blir starkare både fysiskt och mentalt.

  5. Du förebygger hjärt-kärlsjukdomar.