Börje Salming: Så lindrar jag min artros med träning

För några år sedan drabbades en av världens främsta hockeyspelare genom tiderna av folksjukdomen artros. Tack vare träning med en PT kunde han bygga upp kroppen igen. – Han har gjort ett fantastiskt jobb med mig och nu är ryggen stabil igen, säger Börje Salming.
SATS
Pass
Träning

Han må ha lagt av med ishockeyn men träning och rörelse hör ishockeylegendaren Börje Salming till. Idag är han 68 år, pensionär och bosatt i Nacka där han nyligen flyttat till en ny bostad. Börje Salming har anlitat flytthjälp men ändå sett till att få in träning under flytten.

– Att bära flyttkartonger är bra träning för ryggen, axlar och armar. Dessutom får man kondition. Häromdagen hade jag gått 24 000 steg bara genom att röra mig i trappor och från ett förråd till ett annat, säger Börje Salming.

Fick hjälp med artros i axeln

Men de senaste åren har varit långt ifrån smärtfria. För ett par år sedan drabbades Börje Salming av artros. Artros är den vanligaste ledsjukdomen i världen och kännetecknas av smärta, ömhet och svullnad i en eller flera leder.

Många är av den uppfattningen att artros är en förslitning i leden och att man därför ska vila. Men det är fel. Enligt experter behandlas artros bäst genom fysisk aktivitet, något som Börje Salming, som har artros i axeln, kan vittna om.

– Förut hade jag problem att få upp armarna över huvudet och det knakade i axlarna. Jag tog hjälp av PT:n Daniel Atterhagen på SATS Stureplan som hjälpte mig att träna upp mig från början. Daniel visste vad han gav sig in på och han har gjort ett fantastiskt jobb med mig. Ryggen har blivit mycket stabilare och nu har jag blivit mer rörlig i armar och axlar. Det är inte säkert att man måste operera artrosen när träning hjälper så bra, säger Börje Salming.

Cykling i 3D-världen favoriten

Sedan flera år tillbaka är Börje Salming stammis på SATS Stureplan. Där styrketränar han på gymmet, kör cykling i gruppträning och utövar den nya favoriten Immersive Fitness™.

I Immersive Fitness™ befinner man sig i en virtuell 3D-värld där musik och miljö synkroniseras för att ge en helt ny dimension till cykelträning.

– Man cyklar i bergen, upp för backar, genom stora städer med höghus och uppe bland molnen. Det är något helt annat när man kan cykla och samtidigt titta på något annat, säger Börje Salming.

Paddlar kajak

Tack vare övningarna som PT:n gett Börje Salming kan han fortsätta träna på som vanligt på gymmet – och hålla artrossmärtorna på avstånd.

– SATS är fantastiskt bra på flera sätt. Det är lätt att boka in ett pass och det finns alla tänkbara maskiner och pass. Man känner sig som en ny människa när man går därifrån, säger Börje Salming.

Men det är inte bara gymmet som lockar.

– Jag paddlar kajak för att få vara ute i naturen. Och så går jag och cyklar utomhus, avslutar Börje Salming.