5 tips: så blir du stark

Lata dagar på stranden, grillmiddagar med vänner och svalkande drinkar på altanen. Sommaren är underbar, men visst kan det vara skönt att komma tillbaka till sina rutiner igen efter semestern? Här är PT-tipsen som ser till att du blir stark - och kan ta din styrketräning till nästa nivå.
SATS
Pass
Träning

1. Tänk teknik

Att ha en bra teknik i övningarna gör att du får en bättre muskelkontakt och löper mindre risk för skador. Det gäller alltså att inte ”fuska” genom att använda andra muskler än just de som övningen syftar till att träna. Ta hjälp av en PT eller kolla noga hur övningen ska genomföras i våra träningsprogram innan du sätter igång.

2. Börja med basövningar

Lär dig basövningar från början. De stärker ditt vardagliga rörelsemönster oavsett om du har ett stillasittande kontorsjobb eller om du är en elitidrottare. Att jobba med flera muskler i sammanlänkande kedjor stärker och främjar många rörelsemönster. Basövningar ger en hög träningsbelastning och därmed en stor träningseffekt.

Med det sagt så ska det inte utesluta mer isolerade övningar. De är också viktiga, inte minst ur en rehab-synpunkt eller om du helt enkelt vill/behöver bli starkare i en viss muskulatur.

3. Våga ta i!

Våga utmana dig själv att hålla en hög intensitet! Det ger en bättre effekt oavsett om du väljer att använda tyngre vikter eller att jobba med många repetitioner. Målet är att bli utmattad - det gör både träningen roligare och höjer känslan av belöning efteråt. På våra Crosstraining och Prformance - pass ser instruktörerna till att du presterar på max. Testa Prformance Hi-Intensity, eller Prformance Strength - du kommer inte att ångra dig.

4. Lasta på – tungt!

Var inte rädd för att träna tungt - men jämför dig inte med andra. Tungt för dig kan vara för lätt eller för tungt för någon annan. Däremot kan det vara bra att bli inspirerad av andra – har du någon förebild? Ibland räcker det med att tänka på en viss person för att motivationen ska nå nya höjder. Och motivation ska inte underskattas.

5. Kul is key

Att ha roligt på träningen är essentiellt. Våga utmana dig själv och känn dig stolt över dina små eller stora framgångar. Det är många gånger dem som gör att du fortsätter. Att styrketräna ihop med en vän höjer både kulhetsfaktorn och prestationen. Både andra människor och musik kan peppa dig och göra att du ger det där lilla extra i träningen.

Viktigast av allt är att du fortsätter och ser till att din styrketräning bli en del av din vardag. Det är den kontinuerliga träning som gör att du blir stark. Investeringen i din hälsa kommer på köpet.

Skulle du vilja träna mer styrka men har svårt att välja vad du ska träna? Här hittar du ett urval av vårt utbud för dig som vill bli starkare.

Lycka till! Du klarar det.