Var dig själv och träna det du vill!

Redan som ung sprang Eric ifrån kända friidrottare på löparbanan. Men om det är något han inte gör så är det att springa ifrån sig själv. Inspireras av Erics tips om hur träningen blir bäst när du gör som du själv vill.
SATS
Pass
Träning

Eric la friidrottskarriären på hyllan när han var som bäst, av flera olika anledningar. Han kände att han hade alldeles för liten möjlighet att utvecklas i friidrottsklubben, men han drogs också med mycket skador. De lärdomar han tog med sig från friidrotten var att det krävs mycket för att bli bäst, men att framgång sällan kommer om du inte älskar det du gör.

Eric tillbringade så småningom ett år i en av de mest prestigefyllda bataljonerna i den norska armén. Där fick han återigen känna på känslan från friidrotten, att hårt arbete ger resultat men att inget slår känslan av att älska något så mycket att man glömmer bort att man tränar.   

För Eric låg löpningen nära hjärtat och han började därför jobba som instruktör på Indoor Running- klasserna på SATS. Efter ett tag började det strömma in deltagare på Erics klasser, och om du spanar in hans instruktion till klassen han håller på SATS Schous plass så förstår du kanske varför: 

Utöver det hittade Eric träningsglädje i dansklasserna på SATS, något han inte skulle ha upptäckt om han inte hade varit öppen för att vidga sina vyer:  

- Jag har aldrig varit rädd för att testa nya saker och däri ligger också nyckeln till framgång för de flesta - våga testa något nytt och bry dig inte så mycket om vad andra tycker. Var träningspasset roligt? Glömde du bort tiden? Om svaret är ja, är det definitivt rätt för dig.  

Medlemmarna är mina hjältar 

Det är ingen tvekan om att Eric bubblar av energi under träningspassen, både som deltagare och som instruktör. Eric blir engagerad när han berättar var han får sin energi ifrån:  

- Jag blir alltid lika ödmjuk när jag ser att medlemmar kommer på mina klasser. De vill lägga sin tid på att delta på mina klasser och då är jag skyldig att ge dom allt jag har. Medlemmarna ska inte bara känna att de deltar på ett träningspass, de ska få en upplevelse. Jag vill skapa en fest på mina klasser med massor av energi och bra musik, och jag hoppas varje gång att min energi ska smitta av sig på medlemmarna. Jag älskar att se medlemmarna släppa loss – de är mina hjältar!

Eric menar att särskilt under dansklasserna kan många uppleva att det är jobbigt att delta för första gången, och att man gärna ställer sig längst bak i salen. För Eric är det därför viktigt att skapa en trygg miljö för deltagarna redan från början:  

- I början av varje dansklass förklarar jag att vi är här för att ha det roligt. Låt kroppen göra det den vill, tänk inte på om något är fel – i dans är allt tillåtet! Då är det så fantastiskt att se medlemmar släppa loss på klasserna. Det är en större seger för mig än att vinna guldmedalj på löparbanan.   

Struntar i träningstrender 

Eric struntar i träningstrender som kommer och går. Men hur ska man göra när andra har åsikter om vad man ska träna och inte träna? För Eric är svaret enkelt, även om han vet att det kan vara svårt i början:  


Det som känns rätt är det du ska göra. Älskar du att dansa? Dansa! Tänk inte på vad andra tycker om det du gör, håll på med den träning som gör dig glad. Om du får känna på träningsglädjen är det lättare att skapa rutiner som varar. Inte minst kommer du också må mycket bättre. 


Eric vill få fler att uppskatta allt dom kan göra, istället för att haka upp sig på det de inte kan göra. Eric blev uppfostrad att tro att han kan klarar vad som helst, och det är en lärdom han har tagit med sig vidare i livet.  

- Jag tror faktiskt att vi alla har samma förutsättningar till att klara vad som helst, och att det är inställningen som avgör. Är du bra på att berätta för dig själv att du kan klara vad du vill? Eller använder du dina tankar till att intala dig själv att du inte kan klara det? Bara man har rätt inställning kan vem som helst klara en bakåtvolt om man verkligen vill det.  

Detta är anledningen till att Eric valt att jobba på SATS, där får han möjligheten att påverka medlemmar att se sin potential och inte minst känna efter vad de egentligen tycker om att träna. Om du gör din egen grej och väljer en träningsform som gör dig glad, kommer du garanterat att se framemot nästa träningspass. Det är Eric ett levande exempel på.  

ERICS FEM TIPS PÅ HUR DU MED RÄTT INSTÄLLNING KAN LYCKAS MED TRÄNINGEN:  

1. Vad ärlig mot dig själv

 –Tycker du om gruppträningsklassen du går på varje vecka, eller har den bara blivit en vana? Kanske är det den som du och dina vänner gått på varje vecka i ett år, men som du egentligen inte tycker om. Har du innerst inne en önskan om att testa något annat som ser roligare ut? Känn efter vad du faktiskt tycker om att göra.  

2. Strunta i andras förväntningar – Som man möter man många fördomar mot gruppträning, och kanske särskilt dansklasser och yoga. Men vem har bestämt att män inte gillar att dansa? Eller att en viss typ av träning är ”rätt” träning? Folk kommer alltid att tycka saker, men i din träning och i ditt liv är det faktiskt du som spelar huvudrollen.  

3. Våga testa något nytt Här gömmer det sig så många aha-upplevelse! Du måste våga för att vinna. Anmäl dig på dansklassen du har funderat på att testa. Vad är det värsta som kan hända? Om du inte gillar klassen kan du hitta en annan, men då har du i alla fall testat. Då kanske en annan favoritklass ligger och väntar på dig.  

4. Peppa dig själv! När du tror på dig själv är det inget som kan stoppa dig! Inspireras gärna av mitt pep talk. Det är många toppatleter som coachar sig själva mentalt innan tävlingar, och jag lovar att ingen av dessa säger till sig själv att de inte kommer klara det. Inställning är allt!