Träna med dina barn

Gör rörelse till en naturlig del av dina barns liv tidigt genom att träna tillsammans. Gå krabbgång eller gör en armhävning samtidigt som ditt barn hoppar över dig. Ni blir både starkare och kommer närmare varandra.
SATS
Pass
Träning

Ibland känns det som att larmrapporterna om barns stillasittande liv avlöser varandra. Mer dataspel, mindre spontanidrott och färre idrottstimmar i skolan är några av ”bovarna”. Men det behöver inte vara så svårt att aktivera sitt barn, det enda som behövs är en gnutta kreativitet och en stor del lekfullhet.

Att kombinera sin egen träning med tid ihop med sina barn är ett utmärkt sätt att maximera båda delarna. Men, hur går man tillväga?

Det viktigaste är att hitta en aktivitet som även barnen tycker är roligt. Annars kommer det inte att bli någon långvarig och regelbunden träning. Det går att utveckla rörlighet, balans, koordination och kondition genom roliga och enkla övningar. Träningen kan gärna vara tuff och utmanande men fokus ska ligga på det lekfulla.

Det är viktigt för barn och ungdomar att skaffa sig goda vanor tidigt. För att underlätta det så vill vi på SATS skapa möjlighet för gemensamma aktiviteter och upplevelser för hela familjen. SATS har flera medlemskap som inkluderar barn och ungdomar, bland annat får barnet från 11 års ålder följa med en förälder in i gymmet och på utvalda gruppträningsklasser när man tecknat medlemskapet Together. Läs mer om våra medlemskap som involverar barn och ungdomar här.

Både barn och vuxna mår bra av fysisk aktivitet. Träning leder bland annat till en ökad koncentrationsförmåga, en stark och rörlig kropp, ökad ämnesomsättning och bättre immunförsvar. Och studier visar att det bara är positivt att börja träna i ung ålder. 

En viktig sak att ha i åtanke är att avdramatisera ordet prestation när det gäller träning för barn och ungdomar. Det går att motivera till ökad aktivitet på ett lättsamt och inspirerande sätt, utan att ställa krav. 

Om dina barn är nyfikna på varför du tränar kan du förklara för dem att du vill ha ett starkt hjärta, kunna leka med dem i parken och leva länge. På så sätt plockar du bort delen som handlar om prestation och yta och fokuserar istället på vilka positiva effekter träningen g. Det ger barnen en hälsosam syn på aktivitet.