Träna i Poreč – Kroatien

Dags att boka semesterresa? Vill du aktivera dig utan att bo på en träningsanläggning? Då kanske Poreč i Kroatien är din nästa destination.
Rebecca Hammel
Pass
Träning

Poreč är en stad belägen på västra kusten av den istriska halvön i Kroatien. Staden är nästan 2000 år gammal och ligger runt en hamn skyddad från havet av den lilla ön Saint Nicolas. Poreč har en befolkning på cirka 17 000 invånare och man betalar med kroatiska kona.

Vattnet är otroligt klart och omgivningen grönskande. Maten är god och deras specialiteter är ost, chark, tryffel och olivolja. Är man intresserad av vin produceras det även en del sånt här och det finns möjlighet att åka på vinprovning. 


I och omkring Poreč går det också att roa sig mer en hel del aktiviteter. Guidade cykelturer, både för racescyklare och hybridcyklare, klättring, löpning, vindsurfing, löpning och simning. 


Hyra cykel är verkligen att rekomendera. Pålästa guider med bra cykelförmåga vilket möjliggör att möta olika gruppers fartönskemål. De flesta turer i området innehåller en del stigningar med vacker natur. Du cyklas med största sannolikhet förbi olivodlingar, vackra slott och stannar för lunch i någon liten by längs vägen. Hyra cyklar inne i Poreč kostar cirka 300 kr för en dag. 

Tack vare sin grönskande omgivning och långa strandprommenader är det även otroligt fint att springa här. Det går att få ihop allt mellan 1 till 30 km längs vattnet och trots värmen går det bra eftersom det hela tiden fläktar bra från sjön. Det är lagom kuperat, varken helt platt eller extremt backigt. Det är även fint att springa ut på den Kroatiska landsbygden, om än något varmare. 

Poreč lämpar sig även bra för vindsurfing och utomhusklättring. Vindsurfingutrustning går att hyra på de flesta hotell till en relativt låg kostnad. Cirka 135 kronor för 2 timmar. För att klättra utomhus går det att anlita en guide och alla är välkommna oavsett nivå.

Att göra i Poreč

  • Hyra landsvägscykel eller hybridcykel med guide

  • Utomhusklättra med guide

  • Vindsurfa

  • Springa

  • Simma

 

Simma är också ett måste. Kanske inte precis vid den lilla strandpromenaden där restauranger och butiker ligger men bara några hundra meter vid sidan av stan går det att hoppa i. Det finns väldigt mycket vikar vilket gör vattnet lugnt och stilla trots att det kan blåsa en del ute på havet. Vattnet är också otroligt klart och fint även om det inte finns så mycket att titta på. 

Sammanfattningsvis en väldigt trevlig liten stad med god mat och bra möjligheter till lite små utflykter och äventyr för alla smaker. Har man möjlighet rekommenderas maj/juni som resemånad hit då det i juli/augusti kan vara rikligt med turister.