Cykla omkring Gardasjön i Italien

Italien är landet där cykling är en nationalsport och bilisterna alltid visar hänsyn. Naturen är magisk och du susar förbi vinodlingar, gamla fästningar och slott om vart annat. Ett hett resmål för alla cykelfantaster.
Rebecca Hammel
Pass
Träning

Gardasjön eller Benacosjön som den också kallas är den största insjön i Italien. Den ligger i norra Italien ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano i närheten av Verona. 

Gardasjön är en utmärkt cykeldestination och det finns hotell runt hela sjön som lämpar sig bra för den som ska cykla. Om hotellet själva inte erbjuder cykeluthyrning är det sällan inte längre än ett par kilometer till närmsta uthyrning och utbudet är bra.

Moniga del Garda är ett exempel på en bra utgångspunkt. Det är en av många små, mysiga och medeltida landsorter som ligger på den västra sidan av Gardasjön, mitt bland olivlundar och vinmakare. 

Med Moniga som utgångspunkt finns flera fina cykelturer att göra på allt från 20–120 kilometer. De flesta är ganska flacka med något undantag. I nästan alla byar runt sjön går det att ta sig fram med cykel förutom i staden Sirmione. Här kommer man inte hela vägen ut med cyklar på den vackra halvön men den är klart värd ett besök. För den som vill gå in i staden får cykeln lämnas utanför. 

Följande turer från Moniga är att rekommendera:

Moniga-Desenzano                                  20 km                                                                                         

Moniga-Sirmione                                     45 km                                                                                        

Moniga-Saló-Strada Panoramica         

(innehåller 4 km klättring rakt upp)         45 km  

Moniga-Peschiera del Garda                    60 km                                                                        

Moniga-Garda                                          90 km                                                                                                      

Moniga-Torri del Benaco                        110 km                                                                                    

Moniga-Verona                                       100 km                                                                   

Moniga-Marano di Valpolicella -Torri del Benaco - båt till

 Toscolano Maderno-Saló-Moniga                  125km

Stäva alltid efter att cykla så nära vattnet så möjligt för att undvika motorvägar, det betyder alla vägar som har ett A framför sig på skyltarna. Vägar som har bokstaven S framför sig fungerar oftast väldigt bra. Specifika cykelvägar för de som cyklar över 20 km/h är inget som finns. Cykla görs på vägarna tillsammans med bilisterna. Bilisterna är dock vana vid cyklister och visar alltid hänsyn, tutar för att varna och väjer ordentligt så det går bra.                    

Undvik även att hamna i tunnlar då dessa ofta inte har någon belysning. Detta är också anledningen till att många inte cyklar runt hela sjön som är cirka 150 km. Det går inte undvika tunnlarna då och lysen på cykeln är ett måste.

För den som har bil och är en äkta cykelfantast rekommenderas det att slänga in cykeln i bagageluckan och åka upp i bergen för att provcykla någon del av etapperna på Giro d’Italia. Detta är ett professionellt cykellopp för herrar och är ett av de tre stora etapploppen inom cykelsporten i världen (Grand Tour). Tävlingen håller på i tre veckor och brukar genomföras i början av maj.


Är du här i juli är ett tips att börja cykla tidigt på morgonen. Det blir snabbt varmt.  Då temperaturen är mellan 27-33 grader under denna tid på året är det viktigt att dricka ordentligt. Två vattenflaskor på cykeln är ett måste, gärna med någon typ av vätskeersättning i. Vattnet i kranen smakar helt okej och går att dricka på alla ställen runt sjön. 


Snabbfakta

Åka hit:

Flyg direkt till Malpensa i Milano eller Bergamo. Där ifrån åker du tåg eller hyr en bil. Åka tåg kostar i snitt 200 kr och tar cirka 40-50 minuter från Milano.

Hyra cykel:

Kostar cirka 1700 kr för 7 dagar. Fråga på hotellet vilket uthyrningsställe de rekommenderar, de har ofta bra koll. Ett tips är att reservera cyklar hos uthyrningsfirman innan ankomst då trycket under sommaren är högt.  Har du specifika önskemål för cykeln du vill hyra glöm inte nämna dessa.

Hitta hotell:

_Använd den italienska amatörcykelföreningen FIAB hemsida www.albergabici.it/en. De listar boenden specifikt lämpade för cykelturisten.

 

Som cykelresemål får Gardasjön och Italien tio poäng av tio möjliga då det innehåller allt. Vackra cykelturer, god mat och dryck, bra standard på hotellen, hög kvalitet på hyrcyklarna och trevliga italienska cyklister och bilister.