9 tips inför ditt första cyclingpass

Cycling är en mycket effektiv träningsform för att snabbt uppnå bättre kondition och viktnedgång. Räkna med att svettas mycket under träningspasset. Det är högintensivt, jobbigt och framförallt roligt. Här är 9 tips inför ditt första pass på cykeln!
Peter Rotstam
Pass
Träning

Cycling är en oerhört effektiv träningsform som ger garanterade resultat på väldigt kort tid. De senaste åren har cyklarna blivit ett av de allra vanligaste redskapen på gym runtom i landet, och utövandet blir alltmer populärt. Den snabba viktnedgången (om det är något man önskar, annars gäller det att få i sig mer energi än vanligt!), den effektiva konditionsträningen och den gemenskap som erbjuds i de växande gruppträningarna är de faktorer som har lagt grunden till en av vår tids snabbast växande träningsmetoder.


"Jobbig och rolig träning. Svettigaste på gymmet!" - Caroline 


Med tanke på att Cycling grundar sig i en av våra mest naturliga kroppsrörelser är skaderisken i det närmaste obefintlig i jämförelse med andra träningsformer. Det tillsammans med de snabba resultaten gör Cycling till en självklar träningsmetod som kommer att göra underverk med din kropp.

5 fördelar med Cycling

  1. Aktiverar stora muskelgrupper

  2. Utmärkt intervallträning

  3. Enkelt att lära sig

  4. Bra tempo och positiv stämning

  5. Bra för både kondition, styrka och viktnedgång


"Tuff inspirerande konditionsträning som snabbt ger resultat." - Rana"Otroligt motiverande att träna i grupp till bra musik." - Jhonny


9 tips inför ditt första Cyclingpass

1. Ha inga krav på dig själv utan försök att hänga på så gott du kan

Sänk kraven, men våga samtidigt utmana dig själv och höja pulsen. Blir du allt för trött, hoppa hellre över ett övningsmoment och gå på igen med fullt ös på nästa övning.

2. Fuska inte med belastningen

Det ger inget att köra med för låg intensitet. Om du känner dig trött och sliten bör du hellre hoppa över ett intervallpass i stället för att minska belastningen och hoppas att instruktören inte upptäcker något.

3. Välj en instruktör som kan peppa dig

Om han/hon är duktig på att motivera så brukar det uppväga ett program som eventuellt inte tilltalar dig.

Träna upp flåset med Cycling

Träna Cycling på SATS! Effektiv träning där såväl kondition som styrka i ben och sätesmuskulatur tränas.

4. Effektiv träning för rumpa och lår

Cycling är oerhört effektivt för att träna upp lår- och sätesmuskulaturen. Även rygg- och magmusklerna tränas upp. Samtidigt belastas både knän och höfter minimalt.

5. En dålig rygg är ingen ursäkt för att inte vara med

Cycling är snarare en bra träningsform för dig med ryggont. Höj styret så att du sitter någorlunda rakt i ryggen och sitt hellre ner än stå upp när ett ståmoment kommer i upplägget. Det gör ingenting att du inte gör exakt som resten av deltagarna, så länge du trampar på och gör ditt bästa. 

6. Drick ordentligt före träningen

Se till att dricka vatten regelbundet under dagen och drick 0,25 liter vätska strax före träningen. Ha alltid vätska med dig så att du kan fylla på med jämna mellanrum. Se också till att dricka ännu mer direkt efter träningen. En bra vätskebalans gör att du kan få ut optimalt av din träning.

7. Testa ett par gånger innan du bestämmer dig

Genom att prova på Cycling några gånger så ger du motionsformen och dig själv en chans. Cycling är ett bra alternativ till löpning och vill du komma i form så är det en effektiv träningsmetod. Om du efter (cirka) tio omgångar känner att det här passet inte är din grej så har du ändå vunnit flera goda träningseffekter.

8. Utmana dig själv

SATS har flera olika Cyclingpass, bland annat Cycling,  och Senior Cycling. Börja med ett 30 minuters pass för att sedan öka till 45 minuter och sedan 60 minuter. Försök att ligga på cirka 85-95 % av din maxpuls i de mest intensiva delarna av passet. 

9. Kom i god tid innan det första spinningpasset

Då hinner instruktören i lugn och ro visa dig hur du ställer in cykeln. Flera av SATS Cyclingpass erbjuder möjligheten att träna med pulsband. Om du vill cykla med ett sådant, tveka inte att fråga instruktören om hjälp om du känner dig osäker.


"Superbra konditionsträning!" - Eva