Vårens löplopp närmar sig

Vintern är borta och vårens lopp närmar sig med stormsteg. Är du osäker på hur du förbereder dig på bästa sätt? Här har du några bra tips.
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Pass
Träning

Oroa dig inte om du inte redan har börjat träna. Du hinner fortfarande skaffa dig en god grund före loppet. Men vänta inte till sista veckan. Då är det för sent att göra något åt formen, och fokus ska i stället ligga på vila och återhämtning.

SKYNDA LÅNGSAMT

För många kan det vara första löpträningen på ett bra tag, och det är viktigt att inte överdriva vare sig hastighet eller mängd. Fokusera på att komma igång, börja lugnt och vänta ett par veckor med eventuella intervaller och snabbare pass.

TRÄNA TILLSAMMANS MED ANDRA

På många arbetsplatser arrangerar man gemensamma träningar när stora lopp närmar sig. Om din arbetsplats gör detta, anmäl dig, du också! Du får varierad träning och gör något kul och annorlunda tillsammans med dina kollegor.

BEKANTA DIG MED DITT LOPP

Oavsett om du tränar ensam eller tillsammans med andra, bör ditt första steg vara att lära känna ditt lopp. Hur långt är det? Är det platt eller brant, går det upp eller ned? Om du ska löpa ett kort lopp, är det i huvudsak korta intervaller med längre pauser du ska fokusera på. Är det ett längre lopp ökar du längden på intervallerna och kortar pauserna en aning.

TRÄNA I BACKE

En del lopp är tuffare än andra och ställer därför större krav på särskilt anpassad träning. Om du springer ett lopp med många branta backar gäller det att se till att träna styrketräning för lårmusklerna (särskilt baksidan/hamstringsmusklerna och sätesmuskulaturen). Att springa utför innebär en mycket större belastning på kroppen än många har klart för sig, och du måste träna även på detta. Försök att löpa med korta snabba steg så att foten landar under kroppen och inte framför. På gymmet ska du fokusera särskilt på muskulaturen på lårens framsida.

Vill du lära dig mer om kondistionsträning? Se vårt utbud här.