Cykling - super för konditionen!

Cyklingpass inomhus är en effektiv träningsform för att snabbt få bättre kondition och bränna kalorier. Att det är roligt, säkert och utmanande – det får du på köpet.
Peter Rotstam
Pass
Träning

Inomhuscykling som träningsform uppkom i USA för 25 år sedan av tävlingscyklisten och triathleten Johnny Goldberg. Då cykling ger snabba resultat, är skonsamt för kroppen och passar de flesta, växte den snabbt och finns idag på i stort sett alla gym som erbjuder gruppträning.

SATS erbjuder allt från Senior CyclingCycling Interval och The Trip. Passen varierar från 30 minuter till två timmar och det finns garanterat något pass som passar dig. Våga prova och utmana dig själv!

Så funkar det

Cykling är högintensiv träning som är enkel att utföra och kräver inga förkunskaper. Cykelpassen är i grupp, men du bestämmer själv hur hårt du ska pressa dig själv. Första träningspasset kan kännas tufft – svetten rinner och mjölksyran pumpar i benen.

Ett cykelpass är vanligtvis intensiv träning men kan även utformas mer mot distansträning eller ren muskelstyrka i benen. Instruktören sitter oftast och cyklar framför dig, peppar dig och får dig att pusha dig till max.  

Intervallträning

Intervallträning är vanlig inom inomhuscykling. Det går ut på att varva maximal ansträngning med lugnare tempo. För det första är detta den mest effektiva träningsformen, oavsett om du tränar för att gå ner i vikt eller för att förbättra konditionen. För det andra gör intervallerna att det blir variation på passet och en timme går fort.

Försök cykla i takt till musiken

När du kommer in i cyklingen efter några pass och lär känna din kropp, kan du successivt öka såväl motstånd som intensitet i träningen. Att ni är många som cyklar i grupp gör passet roligare utan att nagga på effektiviteten. Ett cykelpass genomförs oftast till hög, pulserande musik som håller tempot och motivationen på topp under passet.

Träna på att trampa i takt till musiken. När du lärt dig det kan du pressa dig ytterligare. Rytmen i musiken hjälper dig också att lägga i rätt växel så att det blir skonsammare för dina knän. 

Fördelar med inomhuscykling

Cykling har många fördelar om du är beredd att utmana dig själv under träningspasset. Den höga intensiteten i kombination med den varierande belastningen från starkt till lätt motstånd ger stor träningseffekt med synliga resultat. ​

Till skillnad från löpning är cykling skonsam för lederna. Fötterna är fast i pedalerna och de cirkulära rörelserna ger en ökad flexibilitet i lederna. Om du ställer in cykeln ordentligt, håller en god form och bär lämpliga skor bör dina leder pressas minimalt. På så vis kommer dina höfter, knän och vader inte utsättas för onödig ansträngning. Det gör cyklingen till en populär träningsform för idrottare och andra som återhämtar sig från ledskador eller som precis börjat träna igen efter en längre paus.

Tips inför cykelpasset

  • Ställ in cykeln rätt. Sadeln och styret får varken sitta för högt eller för lågt. Många sitter fel på cykeln trots att det inte tar mer än högst 2–3 minuter att ställa in cykeln rätt. Ta hjälp av instruktören så att du sitter och står rätt och kan trampa optimalt under hela passet. 

  • Fuska inte med belastningen. Om du känner dig trött och sliten bör du hellre hoppa över ett intervallpass i stället för att minska belastningen och hoppas att instruktören inte upptäcker något.

  • Drick ordentligt före träningen. Se till att dricka vatten regelbundet under dagen och drick 0,25 liter vätska strax före träningen. Ha alltid vätska med dig så att du kan fylla på med jämna mellanrum. Se också till att dricka ännu mer direkt efter träningen.

  • Du kommer att bli genomblöt av svett när du tränar cykling och det gäller även dina cykelskor. Det finns det ingen anledning att investera i ett par snygga kolfiberskor för flera tusen kronor. Köp ett par vanliga (billigare) cykelskor i stället.

  • Testa 10 gånger. Genom att prova på cykling några gånger så ger du motionsformen och dig själv en chans. Cykling är ett bra alternativ till löpning och vill du komma i form så är det en effektiv träningsmetod.

  • Utmana dig själv allt eftersom genom att öka träningspassets längd från 35 till 45 och därefter till 60 minuter. Försök ligga på ca 85-95 procent av din maxpuls i de intensivaste delarna av träningspasset.

  • Känn in din kropp under passets gång. Vissa dagar kan du ta i mer, andra dagar bör du ta det lugnare.

Funderar du på vilken sorts konditionsträning som passar för dig? Vi har gjort det enkelt och samlat vårt träningsutbud för dig som vill få bättre kondition här.