Så får DU råd att träna med PT

Tycker du att det är dyrt med en personlig tränare, men lägger samtidigt mycket pengar på onödiga utgifter? Här kommer lösningen till hur just DU får råd att träna med en PT varje vecka genom att dra ner på kostnader som samtidigt ger dig en bättre hälsa.
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Träning

En vanlig uppfattning är att det är dyrt att träna med en PT. Men har du funderat på vad dina onödiga utgifter kostar dig varje månad och hur många PT-timmar i veckan det motsvarar?

5 onödiga kostnader i vardagen 

  1. Kaffe på stan: Har du också lagt märke till att kaffet på stan har blivit orimligt dyrt? Nu för tiden kostar en latte lika mycket som en halv lunch på restaurang. Genom att dricka ditt kaffe hemma eller på kontoret kan du därför spara en hel del pengar. En kaffe per dag, sex dagar i veckan à 45 kr = Du sparar 1125 kr per månad.

  2. Lunch på stan: Och på tal om lunchen! På stan ligger den ofta runt hundralappen. Genom att ta med matlåda sparar du in både tid och pengar som du istället kan lägga på lunchträningen. Att förbereda matlådan själv gör ofta också lunchen nyttigare. Fem luncher per vecka à 100 kr minus matlådekostnaden på cirka 30 kr per dag = Du sparar 1470 kr per månad.

  3. Alkohol: Hur mycket pengar lägger du på alkohol varje månad? Tillhör du dem som gärna tar några glas på krogen drar kostnaden lätt iväg. Och denna utgiftspost är ofta helt accepterad! I genomsnitt dricker vi 6,5 öl eller 1,75 flaskor vin i veckan enligt statistik från Systembolaget. Om vi dricker hälften av alkoholen på krogen och hälften inhandlat från systemet motsvarar det cirka 375 kr per vecka. Du sparar cirka 1500 kr per månad. På köpet får du också bättre resultat av träningen när du skippar alkoholen. 

  4. Gå eller cykla istället för att ta bilen eller åka med kollektivtrafiken. På detta sparar du in både bensin och kostnad för månadskortet och får dessutom in mer vardagsmotion i livet. Med ett insparat månadskort minskar din månadskostnad med cirka 850 kr* och låter du bilen stå blir det ännu mer. (*Beräknat på vad ett månadskort för en vuxen person som åker med SL i Stockholm kostar.)

  5. Välj miljövänlig mat: Genom att äta mindre sötsaker och kött men mer baljväxter och rotfrukter minskar vi både matens miljöpåverkan men också vår kostnad för mat med 20 % enligt Statens folkhälsoinstitut. Matkostnaden per månad beräknas vara cirka 2500 kr per person. Genom att äta miljövänligt (och nyttigt) sparar du cirka 500 kr per månad.

Drar du in på ovan kostnader sparar du cirka 5445 kr per månad. Som du alltså kan lägga på att få en starkare kropp och en mer hälsosam livsstil.

Så här många PT-timmar får du på SATS för den kostnaden

Hos oss finns det fem olika nivåer på personliga tränare. De flesta av våra PTs ligger på nivå två där pris per timme är 650 kr (vid köp av 10 timmar). Det innebär att du kan ha en personlig tränare 2 gånger per vecka för den insparade kostnaden för skräpmat, kaffe, luncher på stan och kollektivtrafik. Du har dessutom 245 kr kvar varje månad som du kan göra något annat kul för!  

De flesta som tränar med en PT vittnar om att träningspassen aldrig har varit så effektiva och roliga som nu. Du får helt enkelt ut mer av din träningstid.

Att träna regelbundet gör dig också mer produktiv på jobbet och det borde, tycker vi på SATS, rimligtvis leda till karriärsutveckling och högre lön. Alla borde bli med PT helt enkelt!

Använd friskvårdsbidraget till personlig träning

Från och med i år (2018) kan friskvårdsbidraget numera användas till personlig träning om priset per timme är max 1000 kr. Tidigare ansågs det som lyx men skatteverket har äntligen förstått att många av oss behöver en PT som visar oss vad vi ska göra och som håller oss i handen när motivationen sviker.

Alla kostnader är baserade på en månad med 30 dagar (fyra hela veckor + en dag)