PT-provtillfälle: Så här går det til

När du blir medlem på SATS har du alltid rätt att få en timme med någon av våra personliga tränare. Helt kostnadsfritt! Och du behöver inte köpa till PT-timmar om du inte vill. Så här går PT start till.
SATS
Pass
Träning

SATS erbjuder alla nya medlemmar en kostnadsfri timme med en av våra personliga tränare. Det kallas för PT start.

När vår redaktör Thowe skulle nyttja hennes PT start hade hon under en längre period haft problem med smärta i ländrygg, bäckenbotten och ljumskar. Hon visste att hon ville ta hjälp av en personlig tränare för att bygga upp musklerna i dessa områden och valde därför att ta kontakt med en PT som var specialiserad på ryggsmärta. Så här gick hennes PT start till.

Vilka tränar med en PT?

Alla möjliga! Det finns ingen särskild kategori människor som tränar med en PT. Gemensamt är dock att man vill ta del av någons expertis inom träning. Här är några exempel på vilka som tränar med en PT:

  • De som vill förbättra sin kondition och springa snabbare på ett lopp.

  • De som vill lära sig teknik för olika typer av lyft.

  • De som vill gå upp eller ner i vikt.

  • De som har ont i ryggen och vill ha en bättre hållning.

  • De som inte har motivation till att träna själva utan behöver en push.

  • De som inte har tid och vill träna effektivt.

Klockan fyra ska jag träffa Sandra Hansson, PT på SATS Sportpalatset i Stockholm. På vägen dit är jag lite nervös och undrar hur den här timmen kommer att vara. Jag funderar över om hon kommer att vara militant och tvinga mig att göra burpees, eller om vi knappt kommer att träna alls utan bara prata om mål och ambitioner.

Vi börjar med att diskutera min livsstil och mitt träningsmål

Väl på plats säger jag till i personalen i receptionen att jag ska träffa Sandra Hansson för PT start och slår mig sedan ner på en sittplats i närheten. Prick klockan fyra dyker Sandra upp och det första vi gör är att gå till ett av kontorsrummen för att jag ska få svara på frågor om min träning, kost och vardag. Det är viktigt att få en helhetsbild, får jag förklarat för mig.

Jag har länge haft ont i ländryggen och förstått efter år av naprapati att det troligtvis handlar om svaga muskler. Men när jag har försökt träna upp dessa själv har jag alltid gått för snabbt fram eller tränat fel. Det känns därför väldigt betryggande att Sandra vill veta så mycket som möjligt om mig för att ge mig rätt hjälp med träningen. Jag säger att mitt enda mål med träningen just nu är att bygga upp en jämnstark kropp som klarar av att springa ett par gånger i veckan utan att få ont.

Så här signar du upp dig på PT start:

Ta kontakt med personalen på SATS-centret du tränar på och berätta att du vill använda din PT start. Om du har ett specifikt mål som du tränar inför kan du berätta det. Då kommer personalen att matcha dig med den PT som har bäst erfarenhet av just det träningsmålet. Kanske tränar du för att bli snabbare i löpspåret, kanske vill du gå ner i vikt eller klara av en arbetsdag framför datorn utan att få ont i ryggen efteråt.

Många frågor – men inga pekpinnar

Hon ställer frågor om min träningsbakgrund. Har jag haft ett aktivt liv eller är jag periodare? Hur ofta tränar jag nu och stämmer det överens med hur ofta jag skulle vilja träna? När frågan om hur min kost ser ut tvingas jag rannsaka mig själv och får nog motvilligt erkänna att jag inte äter så bra som jag skulle kunna. Och stressnivåerna skulle jag kanske kunna må bra av att sänka med. Sandra nickar, antecknar mina svar på hennes iPad och förklarar att allt hör ihop, särskilt stress och skador. Och att om man inte mår bra av att äta något sött varje kväll framför tv:n, fast gör det ändå, kan man försöka fasa ut ovanorna och hitta nya, bättre vanor. Men några pekpinnar får jag inte och det känns skönt. Jag är inte dömd.

”Ska jag göra burpees nu?”

Så är det dags att göra en så kallad screening. Sandra går pedagogiskt igenom hur en screening går till. Genom att göra olika övningar och rörelser kan hon bland annat se om jag brister i teknik och om jag är svag i någon muskel. Vi går ut i gymmet där det är fullt av människor som vill nyttja redskap, träningsytor och tillbehör. Vid ett hörn finns en spegelvägg både rakt fram och till höger om mig. Här ska vi stå.

Sandra visar en övning och jag kopierar. Jag gör benböj utan vikter, utfall utan vikter, armhävningar. Jag orkar nog inte armhävningar på tå, säger jag. Testa, säger hon. Jag gör tre stycken. Det är inte en tävling i att göra så många som möjligt, eller ens att klara av övningarna. Men det visar vad en PT bidrar med när vi tvivlar på oss själva. En mental knuff i rätt riktning.

Hon tittar på allt; Hänger bålmuskulaturen med? Är fotlederna starka? Det är relativt enkla övningar, men jag blir svettig ändå.  

Bra att tänka på inför din PT start:

När det är dags att träffa din PT och genomföra din PT start ska du ha på dig träningskläder och träningsskor, precis som om du skulle träna på egen hand. Ta med dig en vattenflaska om du vill. Du måste inte värma upp innan passet. Fundera på om det är något särskilt som du vill få ut av din PT start, vad vill du egentligen få ut av din träning? Om du samlar på dig de frågor du (eventuellt) har kommer du få ut mycket mer av din PT start.

Vi gör dessa övningar i ungefär 20-30 minuter innan vi går tillbaka till hennes kontorsrum för att summera timmen. Rörlighet – check! Balans – check! Styrka – sådär. Min vänstra sida är betydligt svagare än min högra vilket har gjort att min högra sida vill kompensera. År av små kompensationsmönster har lett till smärta och botemedlet är helt enkelt att börja träna och stärka upp vänster sida.

Jag köper tio PT-tillfällen med Sandra för att verkligen lära mig de övningar jag behöver göra. Målet är att efter dessa tio timmar ska jag kunna utföra övningarna själv på gymmet och även kunna introducera löpning i mitt träningsschema.

Hur var det?

PT start var ett utmärkt tillfälle för mig att testa på hur det skulle vara att träna med en PT. Jag fick också svar på varför jag har ont och vad jag ska göra för att motverka det. Egentligen hade jag kunnat tacka Sandra för en bra PT start och sedan fortsätta träna på egen hand. Och för en del skulle det fungera hur bra som helst. Men för oss som har specifika mål att nå och som inte har rätt kompetens, har tid, brister i motivation eller helt enkelt bara behöver någon som pushar en – då är en PT ett perfekt komplement till sin egenträning.

Måste jag köpa PT-timmar om jag inte vill?

Frågan som alla ställer sig – måste man köpa PT-timmar bara för att man nyttjar PT start? Svaret är såklart nej. Du måste inte köpa PT-timmar för att du tränar kostnadsfritt med en PT en gång. Du är inte skyldig dem något. Men om du har ett mål som du vill ha hjälp med och om du klickar bra med din PT – varför inte investera i deras expertis? För det är just vad en Personlig tränare är. En investering i dig själv. Personligen kände jag att efter så många år av ryggbesvär behövde jag en gång för alla ta itu med detta och få professionell hjälp.

Vill du veta mer om vad SATS erbjuder inom Personlig tränare? Läs mer om våra priser och PT-paket här! (OBS: Du måste vara inloggad för att kunna boka PT online och se priser!)