De vanligaste fördomarna om gruppträning

Är du en av dom som känner att det känns lite obekvämt att träna i grupp med främlingar? Det är du inte ensam om!
Pass
Träning

Vi kommer nu gå igenom de vanligaste fördomarna om gruppträning; som exempelvis rädslan för att göra övningarna fel (helst framför en fullsatt sal), rädslan för att inte få ut något av klassen och rädslan för att kollapsa andfådd medan resten av gruppen bara kör på.

Trots alla fördomar som finns om gruppträning, så har det visat sig att många av de som går på gruppträningsklasser tränar oftare och är mer nöjda med sitt träningscenter än andra. Så vad är egentligen grejen med gruppträning?

Vi ställde nio frågor till Tonje Kristenstuen, Nordic Strategic Concept Manager på SATS, för att ta reda på det, och vilka av fördomarna om gruppträning som egentligen stämmer.

1. VAD ÄR DEN STÖRSTA FÖRDELEN MED ATT TRÄNA GRUPPTRÄNING?

- Gruppträning kan vara "räddningen" för de som inte gillar att träna. Att ha regelbundna klasser att gå på skapar rutiner, är socialt, ger mycket energi och det är fantastiskt att ha en inspirerande instruktör som hjälper dig på vägen. De som deltar i gruppklasser vågar också ofta utmana sig själva genom att testa olika klasser och upptäcka nya träningsformer. Detta skapar variation som i sin tur skapar motivation.

2. FINNS DET INGA NACKDELAR?

– Nej.

3. VAD ÄR EGENTLIGEN BÄST: TRÄNING ENSAM ELLER I GRUPP?

- Den träning som faktiskt blir av är den träning som du får bäst effekt av. På så sätt spelar det ingen roll om det är gruppträning eller träning på egen hand

- Med detta sagt så kan vi se att de SATS-medlemmar som tränar gruppträning ofta är medlemmar längre och tränar oftare än de som tränar på egen hand. Därför kan man kanske säga att gruppträning skapar mer långvariga och stabila träningsrutiner än träning på egen hand, i alla fall ur det här perspektivet.

Visste du att SATS har ett stort antal gruppträningsklasser, med allt från dans, styrketräning, cykling och inomhuslöpning till yoga och pilates. Helt enkelt klasser för alla, oavsett träningserfarenhet eller träningsmål.

4. VEM PASSAR GRUPPTRÄNING FÖR?

- Alla – och då menar jag verkligen ALLA. Vi har klasser som passar för alla, oavsett om det är för att komma igång efter ett träningsuppehåll/skador/sjukdom/graviditet eller för att träna inför ett lopp, bli starkare, bli rörligare, få energi av träningen eller komma ner i varv. Många träningscenter erbjuder också träning för seniorer och barn. Om du har skador eller annat att ta hänsyn till, säg gärna till instruktören i förhand så att du kan få alternativ på övningar under klassen.

5. SÅ DET FINNS INTE NÅGON SOM INTE KAN GÅ PÅ GRUPPTRÄNING?

–På det stora hela, nej. Men det kan givetvis vara någon med större skador som gör att det är mer fördelaktigt att träna kontrollerat på egen hand eller med en personlig tränare.

6. VILKEN ÄR DEN VANLIGASTE ORSAKEN ATT FOLK SLUTAR GÅ PÅ GRUPPTRÄNING?

– Den vanligaste orsaken till att sluta med gruppträning att man kommer in på en klass man inte känner sig bekväm på eller där man är osäker på nivån, så att man blir avskräckt.

7. HAR DU NÅGRA TIPS TILL EN NYBÖRJARE, SOM KÄNNER ATT DET KÄNNS OBEKVÄMT ATT TA SIG IN I GRUPPTRÄNINGSSALEN?

– Prata med oss! Vi på ditt center kan hjälpa dig att hitta rätt klass med rätt träningsform och nivå för just dig. Du kan även göra research på egen hand genom att spana in vår hemsida eller be vänner att berätta om gruppträning som de går på och tycker om. Var inte rädd för att testa något nytt, alla har varit nybörjare någon gång och det är alltid bra att ta sig ur sin comfort zone!

8. SÅ ÄR DET VERKLIGEN OKEJ ATT BE INSTRUKTÖREN OM HJÄLP UNDER KLASSEN?

– Definitivt! Många drar sig för det, men instruktören är där för att hjälpa dig – oavsett om det är för att visa alternativa övningar vid skador, anpassa svårighetsgraden på en övning eller för att beskriva övningarna och klassens upplägg och syfte.

9. FÅR JAG ETT KOMPLETT TRÄNINGSPASS OM JAG GÅR PÅ GRUPPTRÄNING?

–Vi kan bara tala för vår del om klasserna i vårt träningsutbud, men svaret är ja. Alla våra klasser innehåller uppvärmning, huvuddel och nedvarvning för att ge ett komplett träningspass.

Fördelar med att träna

 • Ökat välmående (både fysiskt och psykiskt)

 • Bättre hälsa

 • Minskad risk för livsstilssjukdomar som hjärt – och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, högt blodtryck osv.

 • Bättre minne (genom konditionsträning)

 • Du får energi till att hitta på roliga saker i vardagen

 • Mindre risk för belastningsskador

 • Bättre sömnkvalitet och minskad ångest

 • Kontroll av vikt

 • Bättre humör och minskad stress

 • Bättre självförtroende

 • I förebyggande syfte och för behandling av artros

 • Generellt förbättrad livskvalitet

 • Styrketräning kan motverka benskörhet

VANLIGA MYTER OM GRUPPTRÄNING

Har du någon gång känt dig skeptisk till gruppträning? Enligt Tonje Kristenstuen är det väldigt vanligt att vara stressad över tanken att gå på klasser och att ha förutfattade meningar om vad gruppträning egentligen är. Därför bad vi Tonje lista de vanligaste myterna, och avgöra om påståendet är sant eller falskt.  

«Gruppträning är bara en massa steg och koreografi!”

– Falskt! Detta kan jag avfärda på en gång. Vi har ett stort antal klasser som är 100% fria från dans och koreografi. Exempel på sådana klasser är Crosstraining, Cycling, Indoor Running, Pure Strength, Pilates, Yin Yoga, Bootylicious, Prformance™ och Build n´Burn.

«Det är bara kvinnor som går på gruppträning”

- Falskt! Även om en stor andel av deltagarna på gruppträningsklasser är kvinnor, har vi också klasser med en stor andel män. Dessa klasser är exempelvis Crosstraining, Indoor Running och Prformance™.

«Man måste vara vältränad för att gå på gruppträning”

- Falskt! Gruppträning passar för alla, oavsett vilken träningsbakgrund man har och vilka mål man har med sin träning. Dessutom kan instruktören alltid hjälpa till att ge alternativ på övningar, om någon övning skulle vara för fysiskt krävande eller om du har några skador sedan tidigare. 

«Alla kommer titta på mig och se att jag är nybörjare»

- Falskt! Även om det känns som att folk stirrar, så kommer du snart märka att alla är upptagna av sig själva och fokuserade på sina egna rörelser. Prata gärna med receptionen på ditt center för att få tips på vilken klass de rekommenderar eller läs på om klasserna i förhand. På så sätt kan du försäkra dig om att klassen du går på ligger i linje med dina mål och din träningsnivå.