Börja yoga i höst

Vill du hitta ett lugn i vardagen, må bättre både fysiskt och psykiskt och öka ditt självförtroende? Då är det dags att introducera Yoga i ditt liv.
Anna Kähler
Pass
Träning

Har du inte yogat tidigare? Då är hösthalvåret ett perfekt tillfälle att börja. Låt dig inte hindras av grått väder, jobb eller plugg. Se det som en utmärkt möjlighet att kunna gå in i dig själv och investera i din hälsa för att orka med allt du tar dig för i höst.

Varför börja yoga?

  • Yogan gör dig stark, smidig och rörlig. Den kan utföras i flera olika former. SATS erbjuder allt ifrån yoga med fokus på dynamik och lekfullhet till andra med fokus på det meditativa och lugna. Välj den form som passar din kropp just nu. Det kan variera från dag till dag och vecka till vecka. Vill du öka din flexibilitet är Yin Yoga för dig. Med Vinyasa Flow kan du utmana din balans och fysiska styrka. 

  • Mental träning. Vare sig yogan är fysiskt utmanande eller om stretching och avslappning är i fokus, så är den mentala träningen ett stående element. Att släppa allt som är utanför yogamattan och ge dig själv tid. Fokusera på att vara medveten om din andning, vad som händer i kroppen och hur du mår i nuet. Lär dig vara närvarande, fokuserad och koncentrerad. Lär dig välja hur du ska förhålla dig till olika typer av känslor och tankar som dyker upp.

  • Stresshantering. Dagens samhälle präglas av hektiska scheman, valmöjligheter och krav från olika håll och kanter. Yogan kan ge dig en välbehövd paus från "hjärnkontoret" och en chans att ta kontroll över din stress. Genom yoga kan du lära dig att djupandas för att minska stress. Dessutom innehåller många yogapass övningar för ryggen, nacken och axlarna, där spänningar tenderar att sätta sig.

  • Känslomässig balans. Yoga kan öppna upp ditt känsloliv och dina tankar, vilket gör dem lättare att hantera. Du kan tack vare yogan känna dig mer stabil och tillfreds i din tillvaro.    

Vill du ta yogan till en ny nivå?

Utöver våra vanliga

finns

. Det är ett nytt koncept där vi erbjuder rogivande och inspirerande lokaler och välvalda instruktörer med stor erfarenhet. Det finns en stor variation, att välja bland, allt från dynamisk yoga till pass där meditation och återhämtning är i fokus. Här kan du yoga varje dag om du så önskar!


Vad du än väljer för yogaform kommer du garanterat vara mer nervarvad och må bättre efter ett yogapass än före. 


HUR BÖRJAR DU YOGA? 

Börja yoga genom att gå på ett pass och låt dig guidas av instruktören. Våga testa olika yogaformer och olika instruktörer. Yin YogaVinyasa Flow, eller Yoga for Athletes? Valmöjligheterna är många. Kanske fastnar du för en specifik form eller så känns en variation av alla rätt för dig och din kropp. Om du föredrar att yoga på egen hand finns Yoga Online. Varför inte testa ett pass i ditt vardagsrum eller avskild plats på gymmet? Prova kortare pass till att börja med och öka sedan succesivt både tid och svårighetsgrad. 

Sen gäller det att ha tålamod. Kanske förstår du dig inte på yoga som träningsform efter fyra pass. Våga fortsätta. Det är med yoga som med all träning - det tar tid innan du både känner och ser resultaten. 

Viktigast av allt; ställ inte för höga krav på dig själv. Jämför dig inte med andra inne i yoga-salen. Yoga för din egen skull och i ditt tempo. Ett till två pass i veckan kan räcka till att börja med, eller korta tjugo-minuterspass på morgonkvisten. Du behöver inte gå "all in" direkt. Kanske yogan blir ett utmärkt komplement i din vardag för att motverka stress, skador och eller för att helt enkelt må bättre. 

NÄR SKA DU YOGA? 

När som helst. Tidigt på morgonen för att väcka kropp och knopp, sent på kvällen för att varva ner eller mitt på dagen för en paus i jobb eller studier. Lugnet, styrkan och känslan är guldvärd oavsett tid på dygnet. Ta med dig yogamattan när du åker på semester för att göra några få korta övningar längs med stranden, eller varför inte förgylla en grå vintermorgon i ditt vardagsrum med tända ljus och avkopplande musik?


En sak är säker: ge yoga en ärlig chans. Yoga kan bli ett bra komplemet till din redan fungerande vardagsträning, eller en träningsform och livsstil som kan förändra ditt liv på många plan. Våga testa Yoga.


Är du nyfiken på yoga men osäker på vart du ska börja? Här hittar du våra bästa pass för att starta din yogaresa.