Bli vältränad av vardagsmotion
Vi är gjorda för att röra på oss. Trots det är det många av oss som är stillasittande större delen av dagen. Man vet idag att långvarigt stillasittande är en större orsak till ohälsa än utebliven träning. Det optimala vore såklart om vi både var aktiva i vardagen OCH gick och tränade 3-4 pass i veckan. Men för de flesta räcker inte tiden till.
Vad är vardagsmotion?
Med vardagsmotion menas all rörelse förutom den du gör när du går och tränar. Exempel på vardagsmotion är gå eller cykla till jobbet, ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan och att använda ståbordet på jobbet. Och det tar oftast inte längre tid att välja trappan än att åka hiss - tvärtom då du inte behöver stå och vänta på hissen!
En vanlig dag med vardagsmotion
Går det att bli vältränad endast av vardagsmotion? Självklart! Tänk dig att du tar en powerwalk till jobbet fram och tillbaka. Med powerwalk innebär en gångtakt där du får upp pulsen. På jobbet varierar du mellan att stå och jobba och sitta på en pilatesboll. Då och då går du runt om du exempelvis pratar i telefon eller behöver fundera ut en lösning på ett problem. En promenad ökar syresättningen till hjärnan och du får en bättre koncentrationsförmåga.
Efter en stund blir du kanske sugen på kaffe och går till kaffemaskinen. Eftersom det tar någon minut för kaffet att bli klart hinner du göra fem knäböj och fem armhävningar mot bordet.
Två gånger om dagen, exempelvis klockan 10.00 och 15.00, tar du en tre minuters paus i jobbandet och gör en pausgympaserie för rygg, axlar och nacke. Klockan 17.00 tar du en powerwalk hem följt av matlagning och städning som du självklart ser som välbehövlig motion.
Med detta upplägg har du rört dig hela dagen och dessutom fått upp pulsen! Då blir träningspassen helt plötsligt inte lika viktiga även om det optimala skulle vara att du några gånger i veckan får upp pulsen lite högre.
Vad säger forskningen om vardagsmotion?
Forskare har kommit fram till att vi behöver någon form av rörelse var 30:e minut för att hålla igång en rad viktiga funktioner i kroppen. Det kan låta mycket för dig som har ett stillasittande arbete men genom att du varierar mellan stående, sittande och gående och tar alla chanser du får att röra på dig under dagen behöver det inte vara särskilt svårt. Dessutom behöver du inte avsätta någon tid till att gå och träna när vardagspusslet är tajt.
En aktiv fritid, oberoende av fysisk aktivitet, ger 30 % lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom.
Förutom att aktivera kroppen var 30:e minut är forskarna överrens om att vi behöver röra på oss minst 30 minuter om dagen. Det kan med fördel vara en 30 minuters aktivitet men vi kan även dela upp tiden i 10 minuter åt gången. När man i studier har mätt hur mycket vi rör på oss ser vi att ungefär 50 % av oss kommer upp till 30 minuter om dagen. MEN endast 1 % når upp till rådet att ha minst 10 minuter sammanhängande aktivitet. En aktiv fritid, oberoende av fysisk aktivitet, ger 30 % lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom. Och när vi vet att hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i västvärlden är det inte svårt att räkna ut att vi behöver röra på oss mer i vardagen.(1)
Hur många marathonlopp motsvarar vardagsmotionen?
Genom att räkna ut energiförbrukning på vardagsmotion och sedan jämföra med hur många kalorier som krävs för att springa ett marathon kan vi räkna ut ungefär hur många marathonlopp vardagsmotionen motsvarar.(2)
Powerwalka eller cykla till jobbet 30 minuter per dag i ett år: 15 marathonlopp
Stå upp och jobba 1 timme per dag i ett år: 12 marathonlopp
Ta trapporna istället för hissen varje dag i ett år (3 min upp + 2 min ner): 4 marathonlopp
Vad känns jobbigast - att springa ett marathon varje månad eller att gå till jobbet 15 minuter fram och tillbaka? Fundera på vad DU kan göra för vardagsmotion i DITT liv. Bestäm dig för att alltid ta trapporna och använd vägen till jobbet som en chans att få in träning i vardagen. Förutom att du kommer få mer energi och bättre hälsa bidrar du också till både minskade samhällskostnader och en bättre miljö.
Här kan du läsa mer om vad du kan få ut av din träning.