Poweryoga – en dynamisk och kraftfull form av yoga

Poweryoga rekommenderas varmt om du vill ge kroppen en allsidig träning och inte har något emot att svettas och ta i ordentligt. Styrka, fokus, flexibilitet, uthållighet och balans – poweryogan är utvecklande på alla områden. Här kan du läsa mer om vad poweryoga är samt få tips på övningar.
SATS Online
Pass
Träning

Vad är poweryoga? 

Poweryoga är en kraftfull och dynamisk form av yoga, som härstammar från yogaformerna Ashtanga och Vinyasa. Utmärkande för poweryoga är att många upplever den som kraftfull, vilket har gjort det till en populär träningsform för allt från erfarna yogis till atleter. Formen togs fram i slutet på 1980-talet och har sedan dess spridit sig över hela världen. 

Om du är bekant med Ashtanga yoga, vet du att det är en utmanande yogaform som utförs i olika serier, där du måste bemästra den första serien för att kunna gå vidare till nästa. Vinyasa yoga kan beskrivas som olika flöden där fokuset främst ligger på att koppla samman rörelser med andning. Poweryoga är alltså en kombination av båda grenarna, där Ashtanga yogans kraftfulla positioner kombineras med ett mer fritt flöde inspirerat av Vinyasa yogan.

Yoga är en av få träningsformer där du tränar både kropp och sinne, samt kopplar samman rörelse med andning. Precis som med all annan yoga, kan du modifiera positionerna så att det passar dina egna förutsättningar. 

Läs gärna mer och ta del av våra tips på övningar hämtade ur andra varianter av yoga

Tips på poweryoga-övningar 

Det fina med poweryogan är att den går att kombinera in i oändlighet. Här ger vi dig ett kort smakprov på vad poweryogan har att erbjuda. Se till att du är ordentligt uppvärmd innan du går djupare in flödet. Solhälsning A och B är två flöden som du med fördel kan göra 5–10 gånger för att förbereda kroppen på kommande övningar. 

Flöde som aktiverar hela kroppen – så här gör du

 1. Stå vid toppen av din matta med fötterna ihop. 

 2. Andas in samtidigt som du böjer benen ca 90 grader och för upp händerna ovanför huvudet. 

 3. Andas ut och sträck på benen samtidigt som du fäller överkroppen ner mot marken. Fäll från höften och sätt händerna i marken om du kan. 

 4. Andas in och sträck ut ryggen. Placera händerna på smalbenen om du känner att det behövs.

 5. Andas ut och kliv bak med båda fötterna, så att du hamnar i en hög planka. 

 6. Andas in och kom upp i en sidoplanka, med höger hand och fot i golvet. Låt vänster arm och hand sträckas rakt upp mot taket. Om du vill utmana dig själv kan du lyfta upp vänster fot en bit i luften. 

 7. Andas ut och placera vänster fot i höjd med din högra hand. Ha kvar höger fot långt bak på mattan. 

 8. Andas in kom med överkroppen så att du landar i ett högt utfall. Håll raka armar och låt dem komma upp över huvudet. 

 9. Andas ut och kom ner med höger ben, så att knät precis nuddar golvet. 

 10. Samtidigt som du andas in sträcker du ut båda benen. Fortsätt hålla händerna utsträckta mot taket. Andas ut och kom återigen ner med ditt högra knä mot golvet. Återupprepa en gång till. 

 11. Andas in och kom halvvägs upp. Sätt ner händerna i främre delen av mattan och kom bak med båda fötterna i en hög planka. 

 12. Andas ut och kom ner halvvägs med armarna, så att dina armbågar har en vinkel på ca 90 grader.

 13. Aktivera din bålmuskulatur och andas in samtidigt som du kommer in i en uppåtgående hund. 

 14. Andas ut och för sätet upp mot taket och kom in i en nedåtgående hund. Stanna i positionen i 2–3 andetag. 

 15. Andas ut och kom ner i en planka igen. Andas in och fäll över till en sidoplanka med vänster fot och hand i golvet, för att sedan göra samma sekvens på motsvarande sida.

Här kan du se vår coach Halat gå igenom flödet: 

Poweryoga passar både nybörjare, atleter och erfarna yogis 

Eftersom poweryoga är ett utmärkt sätt att träna kroppen ur ett helhetsperspektiv, fungerar formen bra oavsett nivå. För dig som är nybörjare på poweryoga, kan du börja med varianter som du med tiden bygger på. På så sätt förbereder du kroppen med mindre risk för skada och felbelastning. Våra erfarna coacher ger dig tips på justeringar för att du ska kunna utföra positionen på ett sätt som fungerar för just din kropp.  

Atleter kan med fördel kombinera sin träning med poweryoga. Om du ägnar dig åt en viss sport med mycket repetitiva moment, är poweryogan ett utmärkt sätt att få en balanserad träning, eftersom träningsformen erbjuder många olika positioner där du utvecklar både styrka, flexibilitet och fokus. Det är ett perfekt tillägg för en allsidig träning, oavsett vad för träning du ägnar dig åt annars. 

För dig som har tidigare erfarenhet av yoga, kan du komplettera din yogapraktik med ett pass poweryoga emellanåt. Det dynamiska och krävande elementet från ashtanga yogan i kombination med vinyasans flödande upplägg ger dig en härlig utmaning, oavsett tidigare yoga-erfarenheter. 

Testa ett pass poweryoga på SATS online

Om du är nyfiken på att testa ett helt poweryoga-pass kan du hitta flertalet klasser på SATS online. Om du sedan tidigare är SATS-medlem med region+gympass eller all-inclusive ingår SATS online i ditt medlemskap helt kostnadsfritt. För övriga medlemmar är kostnaden 99 kr i månaden – utan bindningstid.