Ashtanga yoga – dynamisk och utmanande

Ashtanga yoga beskrivs ofta som dynamisk och utmanande. Det är en perfekt form av yoga för dig som vill låta hela din kropp få ett ordentligt träningspass. Utöver att dina muskler kommer få jobba, skapar du även balans mellan kropp och sinne. Här får du en kort introduktion av ashtanga yogan och några av positionerna.
SATS Online
Pass
Träning

Vad är ashtanga yoga? 

Ashtanga är en form av yoga som bygger på ett antal bestämda positioner i en viss ordning. Sammanlagt brukar man säga att det finns sex olika serier, som var och en måste bemästras i turordning. Traditionellt sett måste du alltså först behärska den första sekvensen, som även kallas ashtangans primära serie. När du med kontroll och fokus kan utöva den första serien, kan du börja praktisera nästa serie, och så vidare. 

Många inspireras av ashtangans dynamiska flow. Du kan hitta en hel del så kallade ashtanga vinyasa-klasser, som har hämtat många av övningarna från ashtangans olika sekvenser, utan att strikt följa hela sekvensen. Oavsett om praktiken följer de exakta sekvenserna eller inte, så finns det många som påstår att de känner sig renade efter att ha utövat ashtanga-inspirerade yogapass. Det kan till stor del bero på att det skapas mycket värme och hetta i kroppen, vilket sätter igång blodflödet och cirkulationen i hela kroppen.  

Ibland hör man Mysore i samband med ashtanga yoga. Mysore är kort förklarat en stil som härstammar från en stad i Indien där en välkänd yoga guru vid namn Sri K. Pattabhi Jois levde och lärde ut yoga. Mysore ashtanga brukar innebära att praktiken är utformad på ett sätt där du utför positionerna tillsammans med andra, men i din egen takt. En yogalärare guidar och hjälper till att ge tips och tricks på hur du kommer djupare i positionera, eller hur du kan modifiera flödet efter dina förutsättningar. 

Läs gärna mer om olika yogastilar i vårt inlägg om hur du kan utöva yoga hemma.

Ashtanga yoga – övningar som du kan göra hemma

Klassisk ashtanga yoga går ut på att man utövar hela serien av positioner i en bestämd följd. Här får du en kort introduktion till några positioner som passar bra att göra hemma, både som fristående övningar eller som del i ett helt yogapass.  

Innan du börjar med övningarna, bör du vara ordentligt uppvärmd. Solhälsning A och B är två sekvenser som traditionellt används för att värma upp ordentligt. Gör Solhälsning A fem gånger och Solhälsning B fem gånger, så bör du ha fått upp lite värme i kroppen. 

Prasarita Padottanasana

Denna position är tagen ur den stående sekvensen av Ashtanga yogans första serie. Det är en bredbent framåtfällning, där du utmanar både rörlighet och styrka. Denna position görs i sammanlagt fyra olika modifikationer. Här får du en lite djupare inblick i de två första modifikationerna: 

Så här gör du Prasarita Padottanasana

 1. Börja vid toppen av din yogamatta. Stå med fötterna ihop och händerna längs med sidorna. 

 2. Andas in och ta ett steg bakåt med höger fot. Sikta på att ha ett mellanrum på ungefär 1–1,5 meter. Vinkla kroppen och fötterna mot höger långsida av mattan. 

 3. Andas in och sätt händerna på höfterna, samtidigt som du sträcker ut bröstet. Aktivera skulderbladen så att du får stolt hållning. Håll en neutral haka. 

 4. Andas ut och fäll från höften med en fortsatt rak rygg. Flytta händerna från höfterna till marken. Sätt gärna ner dem i linje med dina fötter. 

 5. Andas in, räta ut ryggen och nacken. Tänk på att aktivera låren för att undvika att du felbelastar knäna. Andas ut och böj på armbågarna samtidigt som du för överkroppen närmare benen. Föreställ dig att du drar din överkropp mellan din knän. 

 6. Stanna i fem andetag. 

 7. Andas in, sträck på armarna och kom upp med överkroppen en bit, utan att släppa händerna från marken. 

 8. Andas ut och sätt händerna på höften. Andas in och kom tillbaka med överkroppen i stående läge.

 9. När du andas in nästa gång, sträcker du ut armarna rakt åt sidorna. Andas ut och sätt händerna i midjan. 

 10. Andas in och låt dina armbågar vinklas bakåt. Aktivera skulderbladen och skjut fram bröstet. 

 11. Andas ut och fäll återigen ner överkroppen från höften. Behåll händerna i midjan, men sträva efter att uppnå samma effekt som i tidigare framåtfällning genom att föreställa dig att du för överkroppen mellan knäna. Aktivera och använd dina ben för att komma djupare ner i fällningen, istället för att ta hjälp av dina händer denna gång. Stanna i fem andetag. 

 12. Andas in och kom hela vägen upp till stående igen. Andas ut.

Navasana 

Här får du även en introduktion till en position i den sittande sekvensen. Positionen kallas Navasana, och du kanske känner igen den från vissa styrketräningspass där den ibland kallas båten. 

Här visar vår coach Halat Navasana:

Ashtanga yoga för nybörjare

Även om ashtanga brukar beskrivas som en tuff form av yoga, så passar den bra för nybörjare. Det finns nämligen många olika modifikationer du kan göra för att flödet ska passa just dig. 

Något som kan upplevas som skönt med ashtangayoga, är att du alltid följer samma upplägg. När du börjar lära dig serierna utantill, kan du komma djupare in i praktiken genom att fokusera mer på att synkronisera rörelser och andning.

Vår erfarna instruktör Halat har satt ihop ett helt pass med ett Ashtanga flow för nybörjare. Halat guidar dig igenom flödet och hjälper dig hitta in i positionerna baserat på dina egna förutsättningar. I flödet finns bland annat Prasarita Padottanasana, som är ett av exemplen i detta inlägg. Om du är nyfiken på att testa hela flödet, kan du hitta hela passet i vår träningsapp

Få tillgång till ashtanga-inspirerade pass för hemmamiljö

Nyfiken på att köra ett testa ett helt ashtanga-pass hemma? Via SATS online får du tillgång till mer mängder av pass inspirerade av ashtangans dynamiska flow. Vi har yogapass utformade för bland annat nybörjare, erfarna yogis, löpare, atleter och för dig som sitter mycket på kontor. Våra erfarna coacher hjälper dig att få ut det mesta av din praktik.