Varför träna under graviditeten?

Alla graviditeter är olika, men kroppen mår alltid bra av att röra på sig. När man är gravid får många pausa sina ordinarie träningsmål och det kan vara lätt att tappa motivationen, särskilt när tröttheten och illamåendet slår till med full kraft.
Kristina Olander Eklöf
Pass
Träning

Under senare år har mer och mer forskning dykt upp som visar på fördelarna med att hålla sig aktiv under graviditeten. Att träna för att bibehålla sin kondition och styrka kommer att underlätta förlossningen och återhämtningen efteråt.

Personbästa, formtoppning och maxlyft får vänta ett tag, men det finns många bra anledningar till att träna under graviditeten.

Sju fördelar med att träna under graviditeten:

  1. Kontrollerad viktuppgång. Ja, magen kommer att växa men om vi skiljer på ”bebiskilon” och ”mammakilon” så är det lättare att styra hur mycket extravikt man lägger på sig, med hjälp av träning.

  2. Det är lättare att tappa mammakilona efter förlossningen och kroppen kommer snabbare tillbaka om du håller igång träningen.

  3. Minskad risk för att drabbas av graviditetsdiabetes och högt blodtryck.

  4. Sömnen blir bättre och du har lättare att stå emot stress och kunna slappna av, vilket är extra viktigt under graviditeten.

  5. Förbättrad blodcirkulation, vilket leder till mindre svullnad i kroppen.

  6. Minskad risk för ryggbesvär.

  7. Bättre syreupptagningsförmåga (även för bebisen) och mer ork. Detta underlättar både graviditeten och förlossningen.

Ta hjälp av PT

Många av våra personliga tränare är utbildade inom gravidträning och kan hjälpa till både under och efter graviditeten.

Vad ska man träna?

Fortsätt träna det du gillar och det du kan. En gravidkropp är en kropp i förändring och det kan vara svårt att veta hur det ”ska” kännas alltid. Om det känns bra så är det antagligen bra. Vissa veckor kommer en promenad vara allt som orkas med och andra veckor orkar man flera träningspass, det är olika för alla så jämför inte med andra utan utgå alltid från hur det känns för dig.

Funderar du på hur du kan träna efter graviditeten? Ta en titt här för att se ett urval av vårt träningsutbud för dig som vill komma i form efter graviditet och barnafödsel.