Vad är Diastas?
Under graviditeten delar sig den raka bukmuskeln för att göra plats åt den växande livmodern. Av denna anledning ska inte den raka bukmuskeln tränas under graviditeten eftersom det kan riskera att delningen blir större.
Hur mycket bukmuskeln delar sig är individuellt och det behöver inte vara något man märker av under graviditeten. Bålens funktion blir nedsatt av en stor muskeldelning och påverkar bäckenstabiliteten, hållningen, balansen och andningen. En försvagad bål leder i många fall till ryggsmärta både under graviditeten och efteråt.
Det viktiga att känna till är vad som sker med delningen efter förlossningen. Målet är att muskeln ska återgå till sin ursprungliga position men det är inte alltid den gör det. Kroppen självläker under de första åtta veckorna efter förlossningen. Därefter stagnerar återgången och då är det alltså träning som hjälper. Träning av den djupa bålmuskeln direkt efter förlossning hjälper till att täta ihop delningen. Det är viktigt att man gör den träningen först, innan man går på träning av den raka bukmuskeln (vilket är i stort sett alla bålövningar du kan komma på, på rak arm).
Som jag har sagt förut: ladda hem MammaMage-appen och börja öva med den direkt efter förlossningen. Studier har visat att kvinnor som börjar träna bäckenbotten och bålmuskler 6-18 timmar efter förlossningen får en förbättrad återgång av sin diastas jämfört med kvinnor som inte gjorde det.