Träning under tredje trimestern

Tredje trimestern! Från vecka 27 till vecka 40, eller 42 om det drar ut på tiden. Nu närmar sig slutet av graviditeten. För de allra flesta börjar kroppen märka av den extra vikten som har tillkommit, magen är större och kroppen känns otymplig. Bara detta att förflytta sig kan kännas jobbigt och tröttheten kan öka.
Kristina Olander Eklöf
Pass
Träning

Tredje trimestern kan kännas tung, bokstavligen, samtidigt är den spurten inför förlossningen. Som alltid är det A och O att lyssna på kroppen och själv göra en bedömning om vad som känns bra när det gäller träningen. Relaxinet (som jag tidigare skrivit om) är i full produktion och bäckenbotten jobbar hårt för att bära upp bebisen i magen. Därför behöver träningen vara så stabil som möjligt och fri från alla sorters hopp och stötar. Att promenera kan vara ett gott komplement till styrketräningen.

Träning är alltid en belastning för kroppen och har man mycket förvärkar bör träningsintensiteten sänkas. Välj gärna lägre vikter, längre vila och ett långsammare tempo. Vanligtvis faller det sig naturligt att själv reglera träningens intensitet. Känn inte att du måste pressa dig själv för att träningen ska ge effekt, att du håller dig aktiv är tillräckligt. Det kan också vara en bra idé att sova lite extra om möjligheten ges.

Nu är träning i maskiner riktigt bra. Genom att träna sittande håller du ditt bäcken stabilt. Har du ett ryggstöd, se till att båda skulderbladen ligger emot och räta ut svanken så mycket du kan genom att dra in naveln och pressa ländryggen mot ryggstödet. Föredrar du fria vikter kan du sitta på en bänk eller på en pilatesboll.

Knäböj och benpress får bytas ut till lårcurl och benspark i maskin. Stående eller sittande vadpress är bra för att slippa kramp i vaderna.

Lägg extra fokus på ryggträning, både för att behålla en så god hållning som möjligt men också för att orka med alla lyft och bärandet som sker under den första bebistiden. Stående rodd i TRX, latsdrag, och ryggresningar är exempel på bra övningar.

Om du är för trött för att gå till gymmet rekommenderas SATS Online Training, som du kan träna hemma, ute eller helt enkelt var och när du vill. Genom att hålla igång under hela graviditeten underlättar du också för dig själv att komma igång med träningen efter förlossningen!

Vill du komma igång med träningen efter graviditeten? Här hittar du ett urval av vårt träningsutbud för dig som tryggt och effektivt vill komma i form igen.