Träning under andra trimestern

Under andra trimestern (vecka 14-27) av graviditeten är det mycket som händer med kroppen. För de allra flesta kommer energin tillbaka! Graviditeten är inte längre hemlig och magen går från ”jag har ätit lite för mycket glass” till en rund gravidkula.
Kristina Olander Eklöf
Pass
Träning

Detta är enligt många den bästa träningsperioden under graviditeten. Illamåendet har gått över och magen har ännu inte blivit för stor, så nu gäller det att passa på att träna!

Det som tidigare skrivits om träning under början av graviditeten gäller fortfarande (läs det här). Som alltid när man pratar om gravidträning blir råden ganska generella och det är upp till varje kvinna att själv bedöma vad som känns bra för just henne. Jag kan varmt rekommendera att träna med en PT under graviditeten för att få hjälp med att individanpassa träningen så att den blir både effektiv och säker.

Vad händer i kroppen?

Omkring vecka 20 börjar produktionen av graviditetshormonet relaxin i kroppen. Hormonet är till för att mjuka upp bäckenet som förberedelse för förlossningen, men påverkar alla kroppens leder. Därför ska man vara uppmärksam på övningar där töjning sker och undvika maximalt rörelseomfång till exempel stretching och vissa yogapositioner.

Fler ändringar som sker i din träning under denna period, undvik följande:

  • Övningar på rygg – bänkpress eller bröstflyes kan istället göras med sned bänk. Undvik också att ligga på rygg på golvet.

  • Enbenta övningar – istället för utfall, step ups på bräda, pistolsquats eller liknande övningar kan du välja knäböj eller benpress.

  • Tung styrketräning – om du helst tränar med skivstång och har mycket vana med det är det dags att höja repetitionsantalet. Anpassa vikten och välj högreps, 10-20 stycken istället för alltför tunga vikter.

  • Hopp och studs – det är mer skonsamt att hoppa med båda fötterna än en i taget, för leder och för bäckenbotten. Undvik att hoppa upp eller ner från lådor samt sidvärts, då det är för slitsamt för dina leder. Även burpees går bort (om någon nu skulle vara sugen på dem under graviditeten).

  • Tunga pressar över huvudet – istället för axelpressar kan du välja hantelsidolyft. Pröva att göra dem sittande och med en arm i taget så får du bra stabilitetsträning för bålen samtidigt.

  • Armhävningar på tå (eller andra övningar som utgår från den positionen) - gör armhävningarna hellre på knä och var extra noggrann med att spänna korsetten och dra in magen.

Ta hjälp av PT

Många av våra personliga tränare är utbildade inom gravidträning och kan hjälpa till både under och efter graviditeten.

Om du går på gruppträning kan du fråga instruktören om alternativa övningar istället för de övningar som du inte kan eller vill utföra. Har du kommit längre i din graviditet?

Kör (lagom) hårt tjejer!