När får man styrketräna efter förlossning?

Sanningen är att knipövningar är ungefär lika tråkiga som de är viktiga och de är verkligen viktiga. Men resten av kroppen behöver också träna och det räcker oftast inte med promenader med barnvagnen och MammaMageappen för att tillfredsställa träningssuget. Man längtar till att börja träna ordentligt, svettas och få träningsvärk. Men när får man börja?
Kristina Olander Eklöf
Pass
Träning

Jag som personlig tränare avråder alla från att stövla in på gymmet innan sin efterkontroll på MVC. De första 8 veckorna efter förlossningen jobbar kroppen för att återhämta sig själv och läka. Livmodern drar ihop sig, avslaget avtar och försvinner och de yttre magmusklerna försöker hitta sin plats igen. Därefter behöver man träna för att komma tillbaka till den form man var i innan graviditeten.

Efterkontrollen är frivillig och det är upp till dig själv att boka in den, vanligtvis görs den när din bebis är 6-8 veckor gammal. Se till att gå dit! Barnmorskan tittar på delningen av dina magmuskler och styrkan i bäckenbotten, så om du har gjort dina knipövningar och/eller följt MammaMageappen (som jag rekommenderar att du gör) kan barnmorskan berätta om du har tränat tillräckligt eller om du behöver fortsätta med denna typ av träning. Om du har knipit duktigt och fått godkänt av barnmorskan, så är du varmt välkommen tillbaka till gymmet!

Strong Mama

Kom i form efter graviditeten! Stärk upp din kropp efter förlossningen med Strong Mama. Ta med dig din bebis och träffa andra nyblivna mammor.

StrongMama är det självklara valet för dig som vill köra gruppträning, styrke- och konditionsträning specifikt för nyblivna mammor och hit kan du ta med din bebis. Det är inte bara jättebra träning utan även ett roligt sätt att träffa andra mammor. Om du föredrar egen styrketräning i gymmet så tar MiniSATS emot bebisar från 6 veckors ålder. 

Så, om du börjar direkt med knipövningarna är inte gymdebuten särskilt långt borta. Det vanligaste felet är faktiskt att man väntar för länge.

Funderar du på hur du kan träna efter graviditeten? Ta en titt här för att se ett urval av vårt träningsutbud