Purjolök- och fänkålssoppa med rostade hasselnötter

Omega-6, som finns rikligt i hasselnötterna i detta recept, har ”glömts bort” lite till förmån för omega-3. De två har många gemensamma gynnsamma effekter men omega-6 har kopplats starkare till minskat kolesterol och ökad muskeltillväxt.
SATS
Pass
Mat och hälsa

Ingredienser för 4 pers

Purjolök- och fänkålssoppa:

2 stora fänkål

1 stor purjolök

3 msk olivolja till stekning

1 krm salt

1 krm svartpeppar

ca 8 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning

2 dl matlagningsgrädde

Garnering:

1 dl hasselnötter

Tillbehör:

3 skivor grovt bröd/ person

Så här gör du

Grovhacka fänkål och purjolök, fräs i olja i en stor kastrull i 2-3 minuter. Krydda med salt och peppar.

Tillsätt vatten (så att fänkål och purjolök precis täcks) och buljongtärning. Låt sjuda under lock i ca 10 minuter.

Grovhacka och torrosta hasselnötterna till garneringen.

Dra bort kastrullen från plattan och mixa soppan i en matberedare/blender. Tillsätt grädden och rör om.

Garnera soppan med torrostade hasselnötterna och servera med bröd.