4 recept på goda och sockerfria snacks

Är du sötsugen och vill ha tips på vad du kan äta istället för godis och kakor? Vi har samlat fyra av våra recept på sockerfria och snabba snacks.
SATS
Pass
Mat och hälsa

Ibland vill man bara ha något sött och gott - utan att få i sig raffinerat socker eller behöva tumma på smaken. Nedan har vi samlat fyra recept på goda snacks från vår receptbank. Här hittar du alla recept i vår receptbank.

Inget av recepten nedan innehåller vitt socker, däremot kan de innehålla torkad frukt och honung. Om du är känslig mot naturligt socker och vet att det triggar dig till att äta mer socker gör du bäst i att istället njuta av naturella nötter eller färska bär som innehåller mindre fruktos än frukt. 

Vill du gå ner i vikt?

Även om dessa recept är fria från raffinerat socker är de ändå väldigt energirika (OBS: gäller ej grönkålschips). Om ditt mål är att gå ner i vikt kan det vara bra att ha i åtanke att nöja sig med 1-2 bitar. 

1. Cashewboll med smak av lime och lakrits

Du behöver:

22 st

1 dl cashewnötter (100g)

20 ekologiska aprikoser (150 g)

½ dl kokosflingor (20g)

1 lime

1,5 tsk raw lakritspulver

Gör så här:

1. Mixa cashewnötter, aprikoser och kokosflingor till en grynig massa.

2. Tillsätt lakritspulver och saft från lime och blanda ordentligt.

3. Forma 22 stycken energibollar. 

Bollarna kan förvaras cirka 1 vecka i kylskåp och passar också att frysa då de tinar relativt snabbt.

2. Grönkålschips

Du behöver:

120 g grönkålsblad (cirka 200 g grönkål med stjälkar)

3 msk olivolja eller sesamolja

1,5 krm salt

Förslag på kryddor:

2 msk chiliflakes

2 msk lökpulver (utan salt)

2 tsk vitlökspulver

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 75 grader.

2. Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

3. Ta bort grönkålsblad från den grova stjälken. Riv grönkålsbladen i mindre bitar och lägg på plåten.

4. Ringla över olja och tillsätt önskade kryddor. Massera in oljan och kryddorna så att det är jämnt fördelat över grönkålsbladen.

5. Placera i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Servera direkt eller förvara torrt.

3. Chokladbollar utan raffinerat socker

20-25 st

15-20 dadlar (kärnfria)

3-4 dl havregryn

Några skvättar svart kaffe

2 msk kakao

2 dl kokosolja

Ett glas vatten

Kokosflingor eller kakao

Gör så här:

1. Mixa dadlarna och havregrynet med en stavmixer eller matberedare.

2. Tillsätt kaffe, kakao och vatten.

3. Smält kokosoljan och tillsätt det till smeten.

4. Rulla till små kompakta bollar och rulla sedan i kokosflingor eller kakao.

4. Raw Snickerskaka

Du behöver:

Botten

150 g gram färska, urkärnade dadlar

1.5 dl rostade hasselnötter

1 dl riven kokos

3 msk kakao

1.5 msk vatten

Fyllning 1

150 g osötat jordnötssmör

75 g färska urkärnade dadlar

3 msk kokosolja

2 tsk vaniljextrakt eller pulver

Fyllning 2

150 g osötat jordnötssmör

1.5 dl kokosmjölk - det vita, fasta överst i burken

2 msk honung

1 tsk vaniljextrakt eller pulver

Topping

1 dl grovhackade jordnötter

50 g mörk choklad, mjölkfri

Gör så här:

1. Botten: Mixa ihop alla ingredienser. Smörj en 20x20 cm stor form med kokosolja och klä med bakplåtspapper så kanterna och botten täcks. (Detta för att smeten är enklare att arbeta med på ett bakplåtspapper.) Tryck ut smeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret.

2. Fyllning 1: Mixa ihop allt med en stavmixer. Bred ut ovanpå bottenlagret.

3. Fyllning 2: Mixa samman detta med resterande ingredienser. Fördela detta ovanpå fyllning 1.

4. Grovhacka 1 dl jordnötter och strö över hela kakan. Smält chokladen i ett vattenbad och ringla över. Ställ kakan i kylskåpet så den svalnar. Skär i rutor innan servering!