Vad är D-vitamin och i vilka livsmedel finns det?

D-vitamin är ett livsviktigt hormon och finns i solens strålar och i en del livsmedel. Under vinterhalvåret får många av oss för lite D-vitamin och då är det viktigt att äta rätt.
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Mat och hälsa

Vad är D-vitamin?

D-vitamin behövs för bland annat muskeltillväxt, immunförsvar och inlagring av kalcium i skelettet. Behovet är 10 mikrogram per dag eller 70 mikrogram per vecka. Vitaminet är fettlösligt vilket innebär att det är beroende av fett för att tas upp, transporteras och lagras i kroppen. 

I vilka livsmedel finns D-vitamin?

Vi får ofta höra att mejeriprodukter är en bra källa till D-vitamin och framförallt lättmejeriprodukter eftersom de är berikade. Men faktum är att man behöver dricka en hel liter lättmjölk för att täcka dagsbehovet av D-vitamin. Däremot räcker det med bara 80 gram lax för att komma upp till dagsbehovet 10 mikrogram/dag. Även äggula och kantareller brukar ofta nämnas som D-vitaminrika men även här behövs rätt stora mängder. Gillar man Bregott på mackan är det ju inte helt fel som D-vitaminkälla.

I tabellen nedan kan du se vilka livsmedel som ofta rekommenderas för deras höga D-vitamininnehåll, hur mycket D-vitamin som en normalportion innehåller samt hur mycket av livsmedlet man behöver äta för att nå upp till dagsintaget - om du bara skulle få D-vitamin från det livsmedlet. Lösningen för oss nordbors låga D-vitaminstatus är alltså att äta mer fet fisk, gärna 2-3 gånger/vecka. Då får vi även i oss tillräckligt med Omega-3. 

 

Lösningen för oss nordbors låga D-vitaminstatus är alltså att äta mer fet fisk, gärna 2-3 gånger/vecka. 

Ett annat, helt befogat, sätt att få i sig D-vitamin under vinterhalvåret är att åka utomlands till varmare breddgrader. D-vitamin lagras i kroppen och en solsemester under vintern kan tillsammans med en bra kost rädda D-vitaminstatus i kroppen fram till sommarhalvåret.