Mår alla bättre av glutenfritt?

Det är trendigare än någonsin att äta glutenfritt. Gluten, som är ett protein som finns i vete, råg och korn sägs orsaka magbesvär, övervikt och dålig hy. Men finns det egentligen några fördelar med att välja bort gluten om man inte är glutenintolerant?
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Mat och hälsa

Vad är Celiaki?

I Sverige har cirka 2 procent celiaki, det vill säga glutenintolerans. Dessa personer ska inte äta gluten då det förstör tarmluddet och kan ge upphov till bland annat näringsbrist, trötthet och magproblem. Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Havre är naturligt glutenfritt men då samma maskiner ofta används i industrin kontamineras havren. Välj därför glutenfria havregryn om du har en konstaterad celiaki. Diagnos ställs av sjukvården efter blodprov och tunntarmsbiopsi. Det är viktigt att få en diagnos för att få rätt hjälp. När man utesluter gluten ur kosten återbildas tarmluddet och sjukdomen blir svårare att upptäckas. Undvik därför att äta glutenfritt innan provtagning om du misstänker celiaki.  

Känslighet mot gluten utan celiaki? 

Vissa personer verkar kunna vara känsliga mot vete och gluten utan att ha celiaki eller veteallergi. Denna grupp är troligtvis liten och mer forskning behövs på området för att kunna säkerställa orsak och diagnos. Symtomen liknar symptomen vid IBS – exempelvis magsmärtor och uppblåsthet. Man vet inte idag vad som orsakar symptomen och om glutenet i sig ens är inblandat. Det skulle kunna vara andra ämnen i vetet som är boven i dramat vid överkänslighet. För att få diagnosen behövs först både celiaki och veteallergi uteslutas. Vid överkänslighet mot vete/gluten verkar det för många handla om mängden. Till skillnad från allergi tål många att äta livsmedlen i mindre mängder. För personer som har genetiska anlag för celiaki (HLA-positiva) skulle även överkänsligheten kunna vara ett förstadium till celiaki.(1)

För- och nackdelar med att äta glutenfritt

Finns det några fördelar med att välja bort gluten om man inte har celiaki? Troligtvis inte. Har du ingen känslighet för gluten kommer du inte må bättre av att utesluta gluten. Om kosten blir bättre eller sämre av att undvika gluteninnehållande livsmedel beror på vilka livsmedelsval du gör. Väljer du bort bullen till fredagsfikat gör det givetvis gott för dig. Om du däremot väljer glutenfritt bröd framför en osötat rågmacka till frukost får du ett högre GI på brödet. Studier visar att personer som äter glutenfritt äter mer mättat fett och mindre fibrer (1). Mättat fett är det fettet vi bör äta mindre av och fibrer behövs för god magtarmfunktion, tarmflora och blodfetter. Glutenet i sig är inget kroppen behöver men ämnen som finns i gluteninnehållande livsmedel är alltså önskvärda att få i oss såsom fullkorn, fibrer, vitaminer och mineraler.

Andra orsaker till magtarmproblem

Förutom celiaki och eventuell överkänslighet mot vete eller gluten finns andra orsaker till magtarmproblem. Det kan handla om stress där hjärnan skickar signaler till magtarmsystemets egna nervsystem. Det kan också handla om IBS som ofta också är stressrelaterat och där det kan finnas en känslighet för icke-nedbrytbara kolhydrater. Ett samlingsnamn för dessa kolhydrater är FODMAP och finns bland annat i vete. Har du ofta problem med magen bör du gå till din vårdcentral för att ta reda på orsak för att därefter få rätt hjälp – oavsett om det handlar om en celiaki, veteallergi, överkänslighet mot gluten eller vete, IBS eller annan bakomliggande magtarmsjukdom.