Frön – därför är det nyttigt

Varje dag behöver kroppen mineraler och vitaminer för att må bra. Frön kan verka alldeles för små för att göra några underverk men faktum är att det är tvärtom. De styrker ditt immunförsvar, hjälper hjärtat att arbeta och får din mage att må bra.
Maria Romantschicz
Pass
Mat och hälsa

Här kommer 3 favoriter

1. Chia

Att chiafrön ligger på första plats är väl ingen nyhet? Det är ett dundermagiskt frö som innehåller alla vitaminer och mineraler du kan tänka dig. Chia betyder styrka och de är rika på omega 3, fiber, protein och kalcium. Fröet ger kroppen energi och uthållighet och är därför perfekt innan eller efter träning. Det höga proteininnehållet dämpar hunger och minskar sötsuget.

Så används det: I müsli, över kvarg/fil eller i en smoothie. Chiapudding är också ett fantastiskt frukostalternativ (låt stå i blöt över natten med kokosmjölk).  

2. Hampa

I hampafrön finns en stor mängd fetter och proteiner, fibrer, kalcium och E-vitamin. Hampafröet utmärker sig genom den goda balansen mellan omega-3 och omega-6.

Så används det: Som tilltugg, i müsli, i din granola, över filen/kvargen eller i en proteindryck. Det fungerar också hur bra som helst i en sallad.

3. Sesamfrön

Sesamfrön är väldigt näringsrika och riktigt populärt i både bakning och matlagning. Fröet är laddat med omega-6, protein, B- och E-vitamin och flera mineraler som kalcium, magnesium, zink, järn och fosfor. Sesamfrö innehåller också sesamin som har en skyddande effekt vid hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer (1). Sesamfrön säljs både skalade och oskalade, skillnaden är att de skalade har lägre halt av mineraler.