Energidrycker – hur nyttiga är de egentligen?

Dricker du en energidryck istället för en kopp kaffe? Eller för att den innehåller vitaminer och grenade aminosyror, så kallade BCAA? Här kommer dietistens analys av den trendiga energidrycken.
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Mat och hälsa

Energidrycker marknadsförs som hälsosamma och många dricker dem för att de tror att de kommer bidra med något positivt. Samtidigt kommer larm om koffeinförgiftningar hos barn och ungdomar. Är energidryckerna farliga? Och vad innehåller de egentligen? 

INNEHÅLL I ENERGIDRYCKER

Energidrycker kan innehålla lite olika ingredienser men vanligt förekommande är socker eller sötningsmedel, vitaminer och mineraler, koffein och ibland även grenade aminosyror – BCAA. Det största innehållet i drycken består av vatten. 


Problemet med energidrycker är att de ofta kan innehålla motsvarande både en och två koppar kaffe


Koffein Energidrycker innehåller ofta koffein och det är inte helt ovanligt att personer som inte dricker kaffe väljer att dricka energidrycker med koffein istället för att få den uppiggande effekten. Koffein i måttliga mängder är inte farligt. Problemet med energidrycker är att de ofta kan innehålla motsvarande både en och två koppar kaffe. Energidrycker påminner om läsk till smaken och är populära bland ungdomar. Barn och unga vuxna väger mindre och blir därför mer påverkade av koffeininnehållet i energidryckerna. Koffeinförgiftning kan leda till skakningar, illamående, kräkningar, epileptiska kramper och hjärtrytmrubbningar (1). 

Koffein tillsammans med alkohol gör oss också mindre medvetna om hur berusade vi är. Det är därför enklare att få i sig för mycket alkohol om den blandats med energidryck.

Vitaminer och mineraler Med hjälp av vitaminer och mineraler marknadsförs energidrycker som hälsosamma. Det finns dock ingen positiv hälsoeffekt med extra tillförsel av vitaminer och mineraler i energidrycker då de flesta av oss får i oss tillräckligt via kosten. Inte minst om du tränar regelbundet och naturligt äter större mängder mat. Om du har brist på något är det bättre med ett tillskott eller mat med ett högt innehåll av just den vitamin eller mineral som du har brist på. Det finns å andra sidan ingen direkt nackdel med extra tillförsel av B-vitaminer då ett eventuellt överintag leder till att vi kissar ut dem. Ibland finns även D-vitamin tillsatt, som många av oss nordbor får i sig för lite av, vilket skulle kunna ses som en fördel. 

Socker och sötningsmedel Energidrycker innehållande socker är egentligen detsamma som läsk och är ingenting som man behöver i sin vardag. Enda gången då sockerinnehållande drycker behövs är vid långvarig konditionsträning, exempelvis under ett maraton. Men då är det en sportdryck som rekommenderas som förutom vatten och kolhydrater även innehåller salt.


Det krävs ofta extrema mängder för att sötningsmedel ska ge några negativa effekter


Innehåller drycken sötningsmedel kommer den inte förbättra uthålligheten vid långa lopp och heller inte ge några negativa effekter i vardagen i form av tillsatt socker. Sötningsmedel i måttliga mängder är inte farliga. Det krävs ofta extrema mängder för att sötningsmedel ska ge några negativa effekter. Det kan däremot göra dig van vid att drycker och andra livmedel ska smaka sött vilket såklart kan ses som en nackdel.

BCAA Grenade aminosyror (BCAA) behövs för proteinsyntes och muskeltillväxt. Mängden BCAA i energidrycker är dock i regel för liten för att ha någon praktisk betydelse. Även i detta fall används marknadsföring för att dra till sig den träningsmedvetna konsumenten. Grenade aminosyror finns naturligt i vanlig proteinrik mat såsom mejeriprodukter, ägg kött och fisk. Ät proteinrika livsmedel regelbundet under dagen om du vill öka i muskelmassa. Det är sällan ett problem att komma upp till höga intag av protein i en vanlig kost utan tillskott.  

  • Måttligt intag av energidrycker är inget farligt men heller inget du kommer att få bättre hälsa utav.

  • Välj hellre en energidryck med sötningsmedel än socker om du dricker den istället för läsk eller kaffe. 

  • Ju mindre du väger, desto känsligare är du för koffein – en energidryck innehåller ofta lika mycket koffein som 1-2 koppar kaffe.

  • Barn bör helst undvika energidrycker men om de vid tillfälle vill dricka en sådan rekommenderas koffeinfri energidryck.

  • Om du dricker energidrycker för att få i dig vitaminer, mineraler eller grenade aminosyror (BCAA) är det ett ganska dyrt sätt att få sig näringsämnena. Vanlig mat är både bättre och billigare.