Därför ska du testa bönpasta

Vill du äta nyttigt men har svårt att få med dig resten av familjen på dina salladsmåltider? Eller har du själv svårt att leva utan den goda och snabblagade pastan? Då kan lösningen heta bönpasta!
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Mat och hälsa

Är bönpasta nyttigare?

Bönpastan innehåller i princip lika mycket kalorier som vanlig pasta. Däremot äter man normalt sett en mindre mängd bönpasta eftersom det höga innehållet av fibrer och protein mättar mera. Bönpasta innehåller fyra gånger mer fibrer än vanlig vit pasta och tre gånger mer fibrer än fullkornspasta. Proteininnehållet är markant högre, 44 g/100 g jämfört med den traditionella pastans c:a 12 g/100 g. Detta gör att man inte behöver någon ytterligare proteinkälla till pastan. Bönpasta innehåller även färre kolhydrater, 18 g/100 g jämfört med vanlig pasta c:a 70 g/100 g.  

Bönpastan som vi testade är gjord på sojabönor och innehåller järn, kalcium och folat (samma sak som folsyra). Bönpastan är ett nyttigare alternativ till den traditionella pastan och dessutom naturligt glutenfri då den bara innehåller mjöl av bönor.  

Är bönpastan godare?

Prova att bjuda på pastan utan att berätta om innehållet. Det är inte självklart att familjen eller vännerna kommer att märka något. Bönpastan skiljer sig inte nämnvärt i smaken från vanlig pasta men har en annan konsistens. Mättnadskänslan efteråt är skönare, mindre matkoma och mera energi! Testpanelen tyckte även att bönpastan passade bättre som matlåda än vanlig pasta.

Vad är priset jämfört med vanlig vit pasta?

Priset är högre, c:a 150 kr/kg jämfört med vanlig pasta som ofta ligger runt 30-50 kr/kg. Bönpastan är fortfarande ingen dyr produkt om vi ser till portionspriset, c:a 10 kr/portion beroende på portionsstorlek. Bönpastan mättar mer än vanlig pasta och portionerna blir därför naturligt mindre.

Tillagningstiden?

Bönpastan har en kort tillagningstid på några få minuter och passar därför perfekt som ett nyttigt snabbmatsalternativ. 

Slutsats

Om du inte testat bönpasta ska du helt klart göra det. Bönpastan är näringsrik, mättande och gör det enklare att hålla nere på kalorierna för den som vill gå ner i vikt. Produkten passar alla (förutom sojaallergiker) och kan förändra ditt liv om du är storkonsument av pasta!