10 mellanmål på språng!

En gammal myt är att vi behöver äta mellanmål för att hålla uppe förbränningen. Det stämmer inte. Mellanmål är heller inget vi behöver äta bara för att. Ät bara om du är hungrig mellan måltiderna eller om du upplever att du kan kontrollera sötsug och matintag bättre under dagen. Ett lätt mellanmål någon timme innan träningspasset kan också ge lite extra energi.
SATS
Pass
Mat och hälsa

Mellanmål kan egentligen bestå av vad som helst som är näringsrikt och kan vara alltifrån en frukt, om du inte behöver så mycket energi, till en hel måltid om du är högenergiförbrukare. Det finns inget rätt eller fel gällande portionsstorlekar under dagen utan lägg upp din matdag efter vad som fungerar för dig. Här kommer 10 mellanmålstips som passar att ha med i väskan.

10 mellanmål att ta med i väskan

1. En frukt: Variera gärna mellan olika sorter för att få i dig olika vitaminer, mineraler och antioxidanter. Banan mättar bra tack vare relativt högt energiinnehåll (ca 100 kcal/banan). Päron med sitt höga fiberinnehåll mättar också bra trots få kalorier (ca 50 kcal/päron).

2. Frukt + nötter: Lägger du till några nötter till frukten får du även i dig bra fetter.

3. Keso + frukt + nötter: En kesoburk är lätt att ta med och blir lite roligare om du toppar med skivad frukt och nötter. Supernyttigt mellanmål som mättar bra och passar perfekt före eller efter ett träningspass.

4. Kvarg + bär: Om du har en halv burk kvarg i kylen, fyll resten av förpackningen med frysta bär så håller mellanmålet längre. Mycket protein som mättar!

5. Mjölk + banan: Nu för tiden har många mjölkförpackningar skruvkork. Det gör att det är enkelt att ta med några deciliter mjölk som passar utmärkt att dricka efter träningen. Även soyadryck passar bra efter träningen. Komplettera gärna med en frukt för ökad mättnad.

6. Raw chokladbollar: Gör gärna egna (recept här) och ta med som mellanmål. Passar bra för den som inte har så mycket tid för att sitta sig ner och äta mellanmål. Rawbollen går snabbt att äta, ger mycket energi, näring och mättnad.

7. Grov macka med ost och kalkon: En grov fiberrik macka mättar bra! Tillsammans med ost och kalkon ger den också ett bra innehåll av protein och kalcium. Lägg gärna på några paprikaringar också. Linda in mackan i gladpack så håller den sig fräsch några timmar i väskan.

8. Smoothie: Gör hemma på morgonen eller förbered kvällen innan. Tappa upp smoothien i en liten PET-flaska som du kan ha som vattenflaska sedan. Gör en grön smoothie eller en med bär och kvarg!

9. SATS nyttifrutti: Blanda lika mängder kvarg och keso. Toppa med frysta hallon och låt tina några timmar i väskan. Smakar som Risifrutti fast MYCKET nyttigare!

10. Kokta ägg: Koka på morgonen eller kvällen innan och kyl ner över natten. Lägg de oskalade äggen i en påse eller skalade i en liten matlåda för att motverka äggröra i väskan.

Mellanmålen håller några timmar i väskan och skulle du vilja ha mejeriprodukter eller ägg i väskan hela dagen kan du använda dig av en liten kylväska.