Träning gör dig lycklig

Att träna ska var roligt, okomplicerat och något du ser fram emot – inte ett nödvändigt ont. Det krävs inga stora ansträngningar för att du ska få uppleva den glädje och extra energi som fysisk aktivitet kan ge.
SATS
Pass
Företagshälsovård

När kroppen känns trött och sliten och du helst bara vill koppla av i soffan kan det vara svårt att motivera sig själv till att komma iväg och träna. 

– Att ha ett tungt träningspass framför sig kanske inte alltid känns så lockande, men det krävs faktiskt inga stora ansträngningar för att träningen ska ge resultat, säger Atle Arntzen, PT-ansvarig hos SATS.

Träning gör dig glad

En av de största vinsterna med att träna (förutom att det är bra för hälsan) är att det ökar välbefinnandet, vilket beror på att endorfiner – lyckohormoner – frigörs i kroppen. Och det sker vid all fysisk aktivitet, inte bara när man tränar hårt. 

Det bästa av allt, är att känslan av välmående inte är kortvarig. Träning gör dig faktiskt glad på riktigt, plus att du får mer energi och blir mindre känslig för smärta.

– Visste du att SATS-medlemmar i snitt tränar en timme mer i veckan än resten av befolkningen? Den nordiska undersökningen Health & Happiness som SATS genomfört med hjälp av marknadsföringsföretaget Opinion* visar dessutom att våra medlemmar är lyckligare. Det är faktiskt inte så mycket som krävs, säger Marianne Orderud, marknadsdirektör på SATS.

Så här lite behöver du träna

Enligt norska Helsedirektoratet rekommenderas vuxna att vara fysiskt aktiva minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka. Med måttlig intensitet menas att aktiviteten ger en ökning av puls och andning, medan hög intensitet ger en markant ökning av puls och andning, som till exempel när du springer.

En vecka består av hela 10 080 minuter, så det borde faktiskt inte vara så svårt att avsätta tid för träning. Ännu lättare blir det om du delar upp träningen i flera pass. 

– Med andra ord behöver man bara träna 2-3 timmar i veckan för att träningen ska ge hälsosamma effekter, säger Arntzen. 

Atle Arntzen är personlig tränare och föreslår följande träningsupplägg:

75 min träning med hög intensivitet per vecka

150 min träning med måttlig intensitet per vecka

Kombination av hög intensitet 30 min och måttlig intensitet 90 min per vecka

Föredrar du någon annan träningsform? SATS har Nordens största och mest varierade träningsutbud, så du kan garanterat hitta något som passar dig. 

Så här kommer du i gång

Var det ett tag sedan du tränade sist? I så fall kan det vara bra att ta det lite lugnt första gången och istället inrikta dig på att bekanta dig med träningscentret. Vi rekommenderar alla som är nya att börja med en PT Start-timme. Under en timme får du träffa en personlig tränare som hjälper dig att göra en personlig träningsplan utifrån dina behov, förutsättningar och önskemål.

På vår hemsida kan du se vilka gruppträningspass och koncept vi erbjuder på din ort. Här finns även bilder och information så att du kan bekanta dig med träningscentret och dess faciliteter samt praktiska saker som parkering, barnpassning etc. Och du behöver inte vara medlem för att ta en rundtur! Tveka inte att kontakta personalen på träningscentret, de finns där för dig.

Så här gör du träningen till en vana

 • Planera och skriv in träningspassen i kalendern, som du brukar göra med jobbmöten. 

 • Packa gärna träningsväskan kvällen innan, så att du inte glömmer det. 

 • Berätta om träningsplanen för dina närmaste, så att de är införstådda med ditt schema. 

 • Försök få med dig en kompis till träningen så blir det ännu roligare. Och boka gärna ett möte med en personlig tränare som kan vägleda dig i början. 

 • Till sist, prova dig fram och välj en träningsform som du trivs med – då blir det lättare att träna regelbundet. 

Om du är medveten om varför du vill träna och vad du vill ha ut av träningen blir det lättare att hålla motivationen uppe. Tänk positivt! Kom ihåg att den bästa träningen är den som faktiskt blir av. All form av fysisk aktivitet är bättre än ingen träning alls!

Att träning förebygger livsstilssjukdomar och förlänger livet vet du säkert redan vid det här laget, men glöm inte att det även ger glädje och energi. Enligt Norska Helsedirektoratet kan träning minska allt från ångest och stress till depressioner. 

Så pallra dig iväg till träningen – för ett hälsosammare och lyckligare liv!

Om SATS

 • Nordens största träningsföretag, med 250 träningscenter

 • 700 000 medlemmar

 • Ca 10 000 anställda

 • Erbjuder ca 120 olika träningsklasser och specialutvecklade koncept

 • Egen utbildning och certifiering av personliga tränare och gruppträningsinstruktörer

 • SATS ingår i SATS Group som marknadsför varumärkena SATSELIXIA, SATS, ELIXIA, FRESH FITNESS, HIYOGA och METROPOLIS

SATS är Nordens största träningsföretag med målsättningen att aktivera människor för förbättrad hälsa och ökad livskvalitet. 

We will make the Nordic people healthier and happier!

*Undersökningen Health & Happiness Survey 2018 genomfördes i februari-mars 2018. Vi ställde frågor om träning och hälsa till en representativ grupp på 4 000 personer över 18 år i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt till 2 000 SATS-medlemmar i Sverige, Norge och Finland.